Москва се страхува от Джордж Клуни, забраняват филмите му

Pin It

Министерството на културата на Русия обсъжда тежки санкции срещу холивудския актьор Джордж Клуни.

Очаква се по предложение на министърката Олга Любимова филми, с участието на Клуни да бъдат спряни от прожекции в Руската федерация. Медии, които отразяват работата на фондацията на актьора и съпругата му Амал Клуни, ще бъдат наказвани.

На Клуни и съпругата му ще бъде забранено да посещават Русия и окупираните от нея територии в Украйна.

Повод за репресивните действия срещу един от най-популярните актьори в света са подадени три сигнала от фондацията Clooney Foundation for Justice в Германската прокуратура, в които се предоставят доказателства за военни престъпления на руски офицери в Украйна. Става дума за убийства, изнасилвания, палежи и мъчения, дело на 20 представители на висшия и средния офицерски корпус. Клуни и съпругата му настояват да бъде издадена заповед за арест на въпросните извършители на издевателства и разстрели.

Фондацията е представила на германската прокуратура подробно досие на престъпниците. Тези материали са предадени и на прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС).

Джордж Клуни е в „черния списък“ на Русия още от 2014 г., когато се обявява срещу анексирането на Крим.

През юни 2023 г. актьорът излезе с призив Западът да унищожи частната руска армия „Вагнер“, прочула се с военни престъпления не само в Украйна, но и в редица африкански държави.

Тези изяви на Клуни силно ядосали Кремъл и културното министерство решило да вземе сериозни мерки срещу холивудската звезда.

Министър Олга Любимова е лично предложение за високия пост от президента Владимир Путин. Тя е родена през 1980 г. Завършва специалност „театрална журналистика“.

Само преди седмица Любимова е била в Кремъл при Путин, на когото докладвала какви филми ще се прожектират в Русия през 2023 г. Също така и програмата на циркови спектакли и концерти, които ще се организират в завзетите украински територии.

На 16 декември 2022 г., на фона на нахлуването на Русия в Украйна, Любимова беше включена в списъка със санкции на страните от Европейския съюз за проекти, изпълнявани под нейно ръководство, насочени към интегриране на незаконно анексираните региони на Украйна. Освен това, според Европейския съюз, тя е пряко замесена в унищожаването на украинското културно наследство и артефакти. Тя е и в списъка със санкции на САЩ, Канада, Австралия, Швейцари, Нова Зеландия и Великобритания, заради съпричастността й към отвличането на украински деца в Русия.

Pin It

ТЪРСЕНЕ