С постановления връщат руско гражданство, дори да не е желано

Pin It

Министерството на вътрешните работи на Русия е изготвило проекти за две постановления за проверки на гражданството на руснаците, включително живеещите в чужбина.

Ако по време на проверката бъдат открити факти  за нарушаване на процедурата за прекратяване на руското гражданство, тогава на лицето ще бъде върнато руското му гражданство дори да не го иска, пише руският "Ведомости". Така мнозина обикновени руснаци, както и милиардери от калибъра на Олег Тинков или Николай Сторонски може да се окажат "руснаци" против волята си.

Първият от спорните документи е постановление за организация на работата по извършване на проверки за наличие или отсъствие на руско гражданство, вторият е заповед за организацията на воденето на досиета на лицата, по отношение на които са взети решения за приемане на руско гражданство или за прекратяване руското гражданство.

Проверката за гражданство ще се извършва от МВР, а за живеещите в чужбина от консулския отдел на МВнР и дипломатическите представителства. Основание за проверка ще бъде или волеизявление на лицето, или иницатива на МВР или МВнР. Освен това по собствена инициатива държавните органи могат да извършват проверка, ако има информация, показваща нарушение на процедурата за придобиване или за прекратяване на руското гражданство.

Ако бъдат установени факти за нарушаване на процедурата по придобиване на руско гражданство или, ако липсва подобна информация, държавните органи ще направят извода, че лицето няма руско гражданство. Ако пък бъдат открити обстоятелства, които показват нарушение на процедурата за прекратяване на руското гражданство, тогава ще бъде направен извод за наличие на руско гражданство у лицето, пише още "Ведомости".

Константин Добринин, старши съдружник в Адвокатската колегия Pen&Paper, обръща внимание на предоставянето на първия документ за основание държавните органи да проверяват по собствена инициатива информация за нарушение на процедурата за придобиване или, най-важното, за отказ от руско гражданство.

„Всички „нови бивши“ руски граждани, които са прекратили руското гражданство, могат да бъдат проверени за чистотата на процедурата, както и евентуално за неизпълнените им задължения към Русия, които в момента може да се тълкуват малко по-широко от преди. Много е вероятно бившият гражданин на Русия в един момент да се окаже не бивш, а съвсем реален гражданин с всичките си произтичащи задължения към държавата“, смята Добринин.

До момента е публично известно, че най-малко шестима руски милиардери са се отказали вече от руско гражданство: Тимур Турлов (основател на инвестиционната компания Freedom Finance), Рубен Варданян (бивш собственик на Troika Dialog), Юрий Милнер (инвеститор), Николай Сторонски (основател на Revolut) , Олег Тинков, както и основателят и ръководител на международната група компании Areti Игор Макаров. В края на юни стана известно, че Андрей Мовчан, директор на Програмата за икономическа политика в Московския център Карнеги, също се е отказал от руско гражданство.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ