Легион "Свобода за Русия" по стъпките на Пригожин

Pin It

Паравоенният доброволчески Легион "Свобода за Русия" планира още операции в района на руско-украинската граница, съобщи негов говорител, цитиран от ДПА.

 

"През следващия месец ще има още една изненада", заяви в интервю за британския неделен вестник "Обзървър" Максимилиан Андроников, който носи прозвището Цезар. "Това ще бъде третата ни операция", добави той.

След това, по думите му, ще има четвърта и пета. "Имаме амбициозни планове. Искаме да освободим цялата наша територия", добави говорителят.

Легионът "Свобода за Русия" се състои от руски националисти, които в момента се сражават на страната на Украйна, припомня ДПА.

През май и юни бойци от легиона заедно с Руския доброволчески корпус участваха в нападения в руския граничен район Белгород в близост до Украйна. Според украинското разузнаване тези операции имат за цел да освободят района от режима на руския президент Владимир Путин. Правителството в Киев подчертава, че няма нищо общо с нападенията.

Андроников смята, че Путин е отслабен след краткия бунт на групата "Вагнер" на лидера на наемниците Евгений Пригожин в края на юни.

Според "Обзървър" той очаква правителството на Путин да се срине до края на 2024 г. Според него в руската армия има недоволство, защото войници, които са се присъединили по финансови причини, не са получавали парите си: "Има огромен проблем с парите".

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ