Русия тропна с крак, иска си конфискуваните от ЕС активи

Pin It

Европейският съюз трябва незабавно да върне конфискуваните активи на Русия. За това настоя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.Тя припомни, че страните от ЕС са прибягнали до "присвояване на замразени средства и имущество на руски граждани за предаването им на режима в Киев" и по този начин са искали да прикрият подобни действия като законни.

"В същото време е очевидно, че сме свидетели на крещящ икономически грабеж от страна на Европейския съюз", подчерта Захарова.

"Що се отнася до руската позиция, тя е проста и ясна. Европейският съюз трябва, разбира се, незабавно да върне откраднатите активи на законните им собственици - руски граждани, компании и народа на нашата страна", категорична бе тя по повод възможното отпускане на средства от бюджета на ЕС за финансиране на Украйна.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК е предложила да се запазят 50 милиарда евро от еврофондовете за Украйна за следващите четири години под формата на грантове и заеми.

Съгласно плановете на Брюксел Киев ще получи тези средства в добавка към 30-те милиарда евро, които вече са му отпуснати от февруари 2022 г. насам.

Шефът на Европейската комисия поясни, че в настоящия бюджет на ЕС няма такава сума и призова всички страни да направят допълнителен принос за целта.

Pin It

ТЪРСЕНЕ