Украйна и Русия си размениха военнопленници

Pin It

Украйна съобщи за един загинал и пострадали при руски обстрел на град Николаев. Висш американски военен заяви, че Киев ще получи навреме необходимите оръжия за контранастъплението срещу руските войски.

Мир с цената на териториални отстъпки е невъзможен, заяви украинският президент Володимир Зеленски след телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин.

Украинската страна твърди, че е имало руска атака срещу град Николаев с четири ракети С-300, при която е улучен и жилищен блок. Според публикациите, в някои части на града е спрял токът.

В късното си изявление президентът Володимир Зеленски съобщи, че са се върнали още 44 души при поредната размяна на военнопленници. 40 са руснаците.

В първия си разговор с китайския лидер Си Дзинпин от руската инвазия Зеленски е изключил възможността за териториални компромиси в името на мир с Русия, а според Си преговорите са единствен изход.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО в липса на политическа воля за приемане на страната му в алианса.

Украинските въоръжени сили ще получат навреме необходимите оръжия за контраофанзива срещу руските войски, каза пред американския Конгрес главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

Той даде за пример, че повече от 98 процента от обещаните на Киев бойни машини вече са доставени.

По-рано собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин прогнозира начало на "неизбежната" контраофанзива след 2 май. Той подчерта, че Украйна изпраща добре подготвени сили в обсадения източен град Бахмут, който от месеци е епицентър на боевете. Пригожин повтори критиките си към руското министерство на отбраната, че не изпраща необходимите боеприпаси на бойците му и заяви, че в Русия "се извършва предателство".

Pin It

ТЪРСЕНЕ