Руските военни извършват в Украйна екзекуции, задържания, отвличания, изтезания и сексуално насилие

Pin It

Служба на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че руските сили в Украйна са извършили сериозни нарушения на международното хуманитарно право и на човешките права, предават ДПА и БТА.

 

Базираната във Варшава Служба за демократични институции и човешки права, която е институция на ОССЕ, публикува вчера свой доклад, в който изложи сведения за сериозни нарушения, извършени от Русия в рамките на конфликта в Украйна и включващи обстрела на театър в Мариупол в средата на март и на железопътна гара в Краматорск в началото на април.

В доклада си службата изразява сериозното си безпокойство във връзка с обсадите на украински градове от руските сили, при които на цивилните се отнема възможността да се евакуират.

Поведението на руските войски в Украйна се характеризира с общо неспазване на базисни принципи на международното хуманитарно право, изтъква службата на ОССЕ.

Очевидци съобщават за случаи на незаконни екзекуции, задържания, отвличания, изтезания и сексуално насилие, изтъква службата.

В доклада на службата се казва също така, че и украинските войски са извършили нарушения на хуманитарното права. Службата отбеляза, че и двете страни в конфликта са извършили нарушения на правата на военнопленници. 

В доклада се подчертава, че е дело на Службата за демократични институции и човешки права, а не на самата ОССЕ.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ