Одеса готова да отблъсне руския десант

Pin It

Украинските военни смятат, че е вероятно да бъде извършена руска десантна операция на черноморския бряг в района на пристанищния град Одеса, предаде ДПА. Според изявление на регионалното военно командване, руски разузнавателни дронове все по-често летят над района, съобщи в. „Украинска правда“.

 

Освен това, руският флот продължава да има силно присъствие край контролираното от украинците крайбрежие.

Местните жители бяха посъветвани да стоят далеч от плажовете по крайбрежието и да се въздържат от пътуване в малки лодки.

Населението беше призовано да съобщава за подозрителни дейности.

Междувременно в момента се провежда трета операция по евакуация на цивилни от украинския град Мариупол и обсадения металургичен комплекс "Азовстал".

Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН, като отказа да разкрие повече подробности, "за да се избегне подкопаването на възможния успех".

Той добави, че през последната седмица ООН и Червеният кръст са успели да евакуират около 500 цивилни от района.

В същото време украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че евакуация от обсадения град Мариупол ще се проведе на 6-и май от 12.00 часа.

Руските спецчасти се опитват да проникнат на територията "Азовстал". По информация от Киев и двете страни търпят тежки загуби. Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че Москва е готова да осигури безопасната евакуация на хората от стоманодобивния завод "Азовстал", като призова Украйна да нареди на бойците си в комплекса да се предадат.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ