14 души починаха от фалшив алкохол в Русия

Pin It

14 души са починали от алкохолно отравяне в Русия, а следователи са започнали наказателно разследване. Още осем души са били хоспитализирани в област Оренбург, на около 1500 км югоизточно от Москва в южната част на Урал.

 

“Към момента знаем за 22 жертви, 14 от които са починали”, съобщават от кабинета на губернатора в приложението за съобщения Telegram.

Губернаторът Денис Паслер заяви, че регионалните власти са започнали проверки на дистрибуторите на алкохол.

“Преди да бъдат получени резултатите от проверките, консумацията на алкохол може да застраши живота ви”, посочва той.

В петък поделението на Следствения комитет в Оренбург съобщи, че е започнало пет проверки, включително за продажба на стоки, които не отговарят на стандартите за безопасност. Трима души са били задържани във връзка със смъртните случаи.

Единият от тях – 29-годишен мъж от град Орск, е заподозрян в производство на сурогатен алкохол, се казва в изявление на следователите. Разкрит е и цехът за производство на алкохол.

Домашно приготвените спиртни напитки и домакински продукти, съдържащи алкохол, са популярни в целия бивш Съветски съюз като евтина алтернатива на стандартните марки, но също така консумацията им води до голям брой смъртни случаи, свързани с алкохола.

Тези, които ги купуват, за да пият, обикновено са в най-неблагоприятно социално положение.

Traffik.bg припомня, че през 2016 г. десетки хора умряха в сибирския град Иркутск, след като пиха есенция за баня, съдържаща метанол – токсично вещество, използвано в антифриза.

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ