Чехия премахва ограниченията от коронавируса

Pin It

Чешката република стана първата европейска страна, която облекчи ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса,

като в следващите дни и седмици се очаква те да бъдат смекчени още повече, съобщава Politico.

От сряда нататък гражданите на страната ще могат да карат колела, да тичат или просто да се разхождат в провинцията без да носят маски за лице, стига да спазват дистанция от 2 метра помежду си.

Някои спортни съоръжения, включително тенис кортове и голф игрища, също ще могат да работят, стига в група да играят не повече от двама души.

Редица магазини, които са затворени повече от три седмици, ще отворят отново в четвъртък. Това включва магазини за строителни материали,  домашни потреби, магазини за велосипеди и ремонтни услуги. Предвижда се да се отворят още магазини след Великден, включително магазините за обувки и за канцеларски материали.

Чехия беше една от малкото държави, които обявиха извънредно положение преди в Европа да бъде регистрирана първата смърт от COVID-19 и беше първата европейска държава, която наложи задължително носене на защитни маски. Извънредното положение в страната продължава вече четири седмици.

До 11 март правителството беше затворило всички училища, забрани всички публични събития, ограничи събиранията, затвори границите и  всички несъществени магазини в опит да ограничи разпространението на Covid-19.

От следващата седмица правителството ще облекчи и ограниченията за напускане на страната, ако пътуването може да бъде оправдано, например за бизнес цели. Пътуващите обаче ще трябва да спазват 14-дневна карантина, когато се върнат.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек, който ръководи Централния кризисен щаб в страната, заяви, че това не означава, че чехите могат да „пазаруват в Дрезден. Границите все още са затворени, визи няма да се издават и на чужденците все още е забранено да влизат“.

В допълнение, правителството на министър-председателя Андрей Бабиш въвежда „умна карантина”, която използва данни от мобилните телефони и кредитните карти на заразените с тяхно съгласие, за да проследява движението им и хората, с които може да са били в контакт през предходните пет дни.

Изглежда мерките действат. След регистрирането на пик от 373 заразени за 24-часов период на 27 март, скоростта на разпространение на коронавируса бавно отшумява.

Във вторник здравното министерство отчете 237 нови случая на коронавирус. Здравните работници са извършили общо 6 233 теста в понеделник, което означава, че официалният процент на заболели за този ден е 3,8 процента. Осем души починаха от COVID-19 в понеделник, което доведе общият брой на смъртните случаи в страната до 80 души.

В същото време във вторник Камарата на представителите гласува удължаване на извънредното положение до 30 април. Предвиждаше се то да изтече на 12 април. Бабиш и Хамачек настояваха за 30-дневно удължаване. Преди гласуването Бабиш каза на депутатите, че борбата срещу коронавируса далеч не е приключила. „Основното е, че трябва да оцелеем в продължение на няколко месеца, което може да бъде трудно“, каза той.

Министър-председателят заяви още, че условията, при които правителството е наложило строги мерки през март, все още съществуват, като предупреди, че все още съществува висок риск от „загуба на контрол над епидемията“.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ