Затвор за нарушена каранатина

Pin It

Преди дни в Турция наложиха абсолютна забрана за износ на предпазни средства собствено производство, защото дефицитът е глобален.  Това е и причината търсенето на предпазни средства да се насочи към страни в Южна Америка.

В страната ни има запаси от предпазни средства за медицинските екипи. В Чехия препоръчаха на болниците си да имат запаси за 4 месеца за защита на медицинските екипи и забраниха износа им. Това се практикува и в света, като в някои страни се препоръчват до 10 месеца.

Очаква се грипната епидемия да отшуми, в понеделник вероятно ще са пиковите стойности и след тях ще настъпи спад, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му към момента няма данни за починали от грип Б.

Във ВМА има трима пациенти в тежко състояние, които са на командно дишане заради грип Б, посочи ген. Мутафчийски.

Мутафчийски препоръча на хората, които са поставени под карантина да спазват дистанция от околните и доброволно да се изолират. За разлика от някога, когато на стената са се слагали лепенки, в момента тази практика е забранена. Смята се, че лепенката унизява семейството. Дори съседите не знаят, че човекът е поставен под карантина.

„От тази гледна точка няма особена гласност кoлко хора са карантинирани в България. Все пак оставя се на гражданската съвест на болните, че трябва да си стоят вкъщи“, препоръча Мутафчийски. Той посочи, че по света има най-различни мерки. Най-драстични обаче са в Гърция и Израел, където нарушаването на карантината е инкриминирано. Съседите със закон са определили, че нарушителите ги грози затвор до 2 години, а израелците - до 7 години.

Лекарите препоръчат поставените под карантина да се изолират в отделно помещение, да ядат в чинии - най-добре еднократни. Проветряването да става често, и то навън от самата стая, като стоят затворени всички врати в общото пространство на жилището. Ако се налага ходене, препоръчително е да е пеша или с личен транспорт, да не се ползва обществен.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ