Най-четени

Община Аксаково кани на фолклорен фестивал "Света Марина", вижте условията

31 Май 2023
Община Аксаково кани на фолклорен фестивал "Света Марина", вижте условията

Фолклорният фестивал „Света Марина”, който се провежда в местността Св. Марина (с. Ботево, Община Аксаково), е ежегодно събитие, което се провежда винаги на 17 юли. В него участват различни певчески...

Допълнителни автобуси във Варна заради Черешова задушница

31 Май 2023
 Допълнителни автобуси във Варна заради Черешова задушница

Допълнителни автобуси ще пусне „Градски транспорт“ във Варна за Черешова задушница в събота, 3 юни. Линиите 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се движат със следното разписание:

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

31 Май 2023
Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

Започнаха записванията в лятната кампания за профилактика Рака на гърдата във Варна.

Софиянци мигрират във Варна

31 Май 2023
Софиянци мигрират във Варна

През 2022 г. в преселванията между населените места в област Варна са участвали 2937 души. Това съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Приключение с корабчето „Анастасия“ до "Ченгене скеле"

31 Май 2023
Приключение с корабчето „Анастасия“ до "Ченгене скеле"

Искате да посетите атрактивния културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, но и да се насладите на разходка по море?

Варна

ИКОНОМИКА

Българо-турски дамски бизнес форум в Бургас насърчава женското предприемачество

Българо-турски дамски бизнес форум в Бургас насърчава женското предприемачество

26 Май 2023

Българо-турският дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара, обявява предстоящия Българо-турски дамски бизнес форум. Събитието ще...

 Българин плати 7 млн. лв. данъци като физическо лице

Българин плати 7 млн. лв. данъци като физическо лице

23 Май 2023

10-те нaй-гoлeми дaнъĸoплaтци физичecĸи лицa са внecли общо нaд 21 милиoнa лeвa в държавната хазна за миналата година.

СВЕЖО

Перфекционизмът е болестно състояние

Перфекционизмът е болестно състояние

08 Май 2023

Психолозите смятат Синдрома на отличника за проблем, който може да се развие в невроза, а по отношение на перфекционизма някои смятат, че може да бъде заболяване.

Великденски традиции по целия свят

Великденски традиции по целия свят

15 Април 2023

Великден е празник, който се отбелязва от цялото земно кълбо. И докато някои хора го честват по познатия начин, включващ традиции като проследяване на великденския заек или боядисване на яйца,...

ОБЩЕСТВО

Бургазлии с удобен транспорт на Черешова задушница

Бургазлии с удобен транспорт на Черешова задушница

31 Май 2023

На 03.06.2023 г., събота, православното християнство отбелязва църковния празник Черешова Задушница. Бургазлиите, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки, могат комфортно да се придвижат...

Нов абсурд сътвори кметът на Сунгурларе

Нов абсурд сътвори кметът на Сунгурларе

29 Май 2023

Странен подход към Общински съвет Сунгурларе демонстрира за пореден път кметът Кенов.

ТУРИЗЪМ

С морелечение и гроздолечение привлича туристи първият български морски курорт

С морелечение и гроздолечение привлича туристи първият български морски курорт

19 Май 2023

По случай честванията на своята сто и петнадесета годишнина, първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" организира празненства на брега на морето в периода 19 - 21 май.

 Привличат млади кадри с опознавателни турове по Южното черноморие

Привличат млади кадри с опознавателни турове по Южното черноморие

18 Май 2023

Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, липсата на персонал притеснява хотелиерите. За това са решили да попълнят свободните места с деца. Най-голям е недостигът при позиции като готвачи,...

Жената днес

Мъжки времена

Новостите при гласуването на 2 април

Pin It

 

Новите изборни правила, които отвориха широко вратата за изборни манипулации, станаха факт на 30 декември 2022 г. с обнародването на промените в Изборния кодекс в брой 104 на "Държавен вестник". Това се случи след рекордно краткото прекрояване на ИК от т.нар. "хартиена коалиция" между БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС, която за малко повече от два месеца прие правилата на три четения (с преодоляване на наложеното вето - б.а.).

Междувременно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" сезираха  Конституционния съд. На тези избори обаче ще гласуваме така, както БСП, ГЕРБ и ДПС искат, тъй като КС може да възстанови машинното гласуване най-рано за местните избори. Паралелно "хартиеното мнозинство" в ЦИК, което се ползва и с подкрепата на членовете от квотата на ИТН, успя да премахне възможностите за контрол, правейки манипулациите все по-трудно откриваеми. За това решение вече има постъпили няколко жалби, а ГЕРБ даде заден и поиска ЦИК да ревизира промяната.

Кое ще е различно при гласуването на 2 април?

Най-важната промяна в ИК превърна иначе скъпите машини за гласуване в обикновени принтери. На тези избори машините няма да изчисляват резултатите - вместо протокола от устройствата, който спестяваше както работа, така и грешки, сега валидно ще е числото, което са преброили членовете на секционните комисии. Така още тук се създават редица рискове, най-малкият от които е свързан с човешките грешки при сумирането. Има възможност за противодействие - машините все пак да принтират протокол, който да се използва за контролно сверяване на данните. Към момента обаче ЦИК все още не се е произнесла по казуса. Очакванията са мнозинството на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН да бъде "против".  На този фон избирателната комисия вече взе скандалното решение да скрие гласовете от машинно гласуване във финалния протокол.

Резултатите все пак ще се пазят в паметта на машините, но те ще могат да се използват само за доказателство при съмнения за манипулации. 

Друга новост е въвеждането на защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване, както вече се наричат разписките от машините. Това се случи заради желанието на "хартиената коалиция" да направи малките отрязъци равносилни на големите бюлетини. Тук възникна друга трудност - такава хартия в печатницата на БНБ няма. Заради това за вота на 2 април ще бъде осигурено по-малко количество хартия и в секциите ще има по две ролки, вместо по три, както беше досега. Заради това съществува риск те да не стигнат и поради тази причина на някои места изобщо да няма машинно гласуване. Дали това ще се случи ще стане ясно след като ЦИК определи прототип на разписките - ако те са по-дълги от досегашния размер, каквито са очакванията, то в големите секции ролките от по 80 метра всяка могат да не стигнат.

В секциите с над 300 избиратели отново ще се гласува както с машина, така и с хартия. За последен път в големите секции в страната се гласуваше така на изборите на 4 април 2021 г. 

Промяната, която ще видят избирателите, е изчезването на тъмните стаички. Според ИК те следва да бъдат заменени с "паравани за гласуване", които би следвало да изглеждат по сходен начин с параваните на машините. Те обаче няма да бъдат универсални, както предложи ЦИК. Вместо това Министерският съвет реши да се изработват, както досега, като на тях трябва да бъде залепена примерна бюлетина, изобразяваща всички партии и коалиции и техните номера.

Друга новост е създаването на "звено за управление на машинно гласуване" към ЦИК. Новата структура би следвало да подпомага комисията при вземането на решения, свързани с този тип гласуване. В този ИК обаче машинното гласуване бе на практика заличено, а обособяването на звеното - ненужно. 

Друга новост е въвеждането на видеозаснемане и видеонаблюдение. Такова за първи път ще има на 2 април. До момента ЦИК реши без камери да останат  секциите в чужбина и подвижните урни. Към този момент комисията обаче не знае как точно ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се използват и къде ще се качват записите. Отговор на тези въпроси трябва да дадат  Министерството на електронното управление и „Информационно обслужване“ АД.  

Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането

ЦИК реши, че на камерите ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина и има ли и каква отбелязана преференция. Ще се проследява и попълването на протокола. Камерите следва да се включват след края на изборния ден и да се изключват след приключването на протокола. Не е решено обаче дали ще се виждат членовете на СИК.

Членовете на СИК ще получават по-високи възнаграждения. На предходните избори те получаваха по 85 лв., докато сега те следва да получат минимум една четвърт от минималната работна заплата - т.е. 195 лв.

В секции извън страната пък трябва да има поне по един държавен служител или лице, работещо по трудов договор в държавната администрация. Те трябва да бъдат назначавани по предложение на министъра на външните работи. Очакванията са тази промяна да затрудни работата, тъй като голям брой държавни служители ще бъдат командировани за вота.

 

Pin It

ПЪТНА ИНФОРМАЦИЯ

Чудо! Винетките поевтиняват

Чудо! Винетките поевтиняват

22 Декември 2022

От 1 януари 2023 г. влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас, съобщиха от АПИ.

 Омбудсманът атакува разпоредба от Закона за пътищата

Омбудсманът атакува разпоредба от Закона за пътищата

22 Ноември 2022

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредбата от Закона за пътищата, според която, ако не си заплатил пътните такси - винетка или тол такса, не можеш да минеш редовен...

ПОЛЕЗНО

ЕС изтегли опасна детска количка, произведена в Гърция

ЕС изтегли опасна детска количка, произведена в Гърция

08 Май 2023

Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност и е предлагана с невярна информация относно възрастовата група, за която е предназначена, е изтеглена от пазара на Общността. Произведена...

50 вида кръвопийци ни морят

50 вида кръвопийци ни морят

19 Април 2023

С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а заедно с него настъпва и сезонът на кърлежите. Малките паякообразни могат да бъдат и много опасни, тъй като нерядко пренасят...

СПОРТ

 "Черноморец" откри "Арена Бургас" с победа

"Черноморец" откри "Арена Бургас" с победа

19 Май 2023

Президентът Румен Радев, спортният министър Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов откриха най-новото съоръжение за спорт у нас - многофункционалната зала "Арена Бургас".

Бургазлийче стана национален шампион по Microsoft Word Office и ще представя България на Световното в САЩ

Бургазлийче стана национален шампион по Microsoft Word Office и ще представя България на Световното в САЩ

03 Май 2023

Петнадесетгодишният Зарко Владков стана първенец на Националния шампионат Microsoft Word Office 2019, провел се на 30.04.2023 в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ЗДРАВЕ

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

31 Май 2023

Започнаха записванията в лятната кампания за профилактика Рака на гърдата във Варна.

 Регистрираха първите донори на банката за семенна течност в Бургас

Регистрираха първите донори на банката за семенна течност в Бургас

18 Май 2023

Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ - Бургас регистрира първите дарители на донорската банка за семенна течност, съобщиха от болницата.

Бургас

ТЪРСЕНЕ

ПОСЛЕДНИТЕ 20 НОВИНИ