Най-четени

Община Аксаково кани на фолклорен фестивал "Света Марина", вижте условията

31 Май 2023
Община Аксаково кани на фолклорен фестивал "Света Марина", вижте условията

Фолклорният фестивал „Света Марина”, който се провежда в местността Св. Марина (с. Ботево, Община Аксаково), е ежегодно събитие, което се провежда винаги на 17 юли. В него участват различни певчески...

Допълнителни автобуси във Варна заради Черешова задушница

31 Май 2023
 Допълнителни автобуси във Варна заради Черешова задушница

Допълнителни автобуси ще пусне „Градски транспорт“ във Варна за Черешова задушница в събота, 3 юни. Линиите 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се движат със следното разписание:

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

31 Май 2023
Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

Започнаха записванията в лятната кампания за профилактика Рака на гърдата във Варна.

Софиянци мигрират във Варна

31 Май 2023
Софиянци мигрират във Варна

През 2022 г. в преселванията между населените места в област Варна са участвали 2937 души. Това съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Приключение с корабчето „Анастасия“ до "Ченгене скеле"

31 Май 2023
Приключение с корабчето „Анастасия“ до "Ченгене скеле"

Искате да посетите атрактивния културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, но и да се насладите на разходка по море?

Варна

ИКОНОМИКА

Българо-турски дамски бизнес форум в Бургас насърчава женското предприемачество

Българо-турски дамски бизнес форум в Бургас насърчава женското предприемачество

26 Май 2023

Българо-турският дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара, обявява предстоящия Българо-турски дамски бизнес форум. Събитието ще...

 Българин плати 7 млн. лв. данъци като физическо лице

Българин плати 7 млн. лв. данъци като физическо лице

23 Май 2023

10-те нaй-гoлeми дaнъĸoплaтци физичecĸи лицa са внecли общо нaд 21 милиoнa лeвa в държавната хазна за миналата година.

СВЕЖО

Перфекционизмът е болестно състояние

Перфекционизмът е болестно състояние

08 Май 2023

Психолозите смятат Синдрома на отличника за проблем, който може да се развие в невроза, а по отношение на перфекционизма някои смятат, че може да бъде заболяване.

Великденски традиции по целия свят

Великденски традиции по целия свят

15 Април 2023

Великден е празник, който се отбелязва от цялото земно кълбо. И докато някои хора го честват по познатия начин, включващ традиции като проследяване на великденския заек или боядисване на яйца,...

ОБЩЕСТВО

Бургазлии с удобен транспорт на Черешова задушница

Бургазлии с удобен транспорт на Черешова задушница

31 Май 2023

На 03.06.2023 г., събота, православното християнство отбелязва църковния празник Черешова Задушница. Бургазлиите, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки, могат комфортно да се придвижат...

Нов абсурд сътвори кметът на Сунгурларе

Нов абсурд сътвори кметът на Сунгурларе

29 Май 2023

Странен подход към Общински съвет Сунгурларе демонстрира за пореден път кметът Кенов.

ТУРИЗЪМ

С морелечение и гроздолечение привлича туристи първият български морски курорт

С морелечение и гроздолечение привлича туристи първият български морски курорт

19 Май 2023

По случай честванията на своята сто и петнадесета годишнина, първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" организира празненства на брега на морето в периода 19 - 21 май.

 Привличат млади кадри с опознавателни турове по Южното черноморие

Привличат млади кадри с опознавателни турове по Южното черноморие

18 Май 2023

Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, липсата на персонал притеснява хотелиерите. За това са решили да попълнят свободните места с деца. Най-голям е недостигът при позиции като готвачи,...

Жената днес

Мъжки времена

Сова Харис заложи на ГЕРБ

Pin It

 

Според направените заявления, най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори. Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и Възраждане (12,6%). За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място. Регистрираните резултатите показват, че Левицата! (4,1%) е напът да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и "Български възход" (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна. Според изследването, не така стоят нещата с "Има такъв народ" (2,9%). Дали поради непокрити очаквания или заради отделянето на водещи експерти от тази партия в нов политически субект, трендът при тях е в негативна посока. Вероятно за сметка на това коалиция "Заедно" отбелязва присъствие, което, макар и да е далече от бариерата за влизане в парламента, получава доверие, което надхвърля 4те процента.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

Когато доверието към дадена политическа сила надвишава степента на готовност да се гласува за нея, казваме, че тази партия има атмосфера, тоест, има възможност да увеличава своята електорална подкрепа. В настоящото изследване регистрираме, че партиите, които получават най-високо доверие, са двете най-значими политически сили у нас: ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%). Трябва да отбележим обаче, че доверието почти съвпада с готовността да се гласува за тях. Атмосферата им се е свила до твърдото ядро от избиратели. Ако са налични политически субекти с близък профил, е възможно доверието да се прехвърля и от избиратели, за които първи избор е друга формация. Например, сключването на предизборна коалиция между ПП и ДБ води до това, гласоподаватели на едната формация да изразяват доверие и към другата. Когато прогнозираме изборния резултат, трябва да отчитаме и този ефект.

Резултатите от изследването показват, че партиите от второто ниво според електоралната подкрепа имат по-голяма възможност да привличат нови гласове. Доверие, надвишаващо дела на гласуващите за тях, получават ДБ (14,5%), Български възход (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие вероятно има и между БСП (11,8%) и Левицата! (9,6%). При ляво ориентираните формации също има потенциал за растеж. Доверието към ВМРО (7,8%) показва, че симпатизантите им още не са ги забравили, но че партията е изгубила актуалност в конкретната ситуация. Коалиция "Заедно" (4,2%) се налага сред претенциозната градска среда, което е гаранция за положителна тенденция вбъдеще, но все още е неизвестна сред по-широките слоеве от населението.

Рестартът на НДСВ (2,1%) засега е почти незабележим.

Резултатите от изследването показват, че не би трябвало да очакваме прилив на избиратели вследствие на предизборната кампания. 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

В хода на кампанията стават ясни и мотивите, които стоят в основата при оформяне на политическата подкрепа от гласоподавателите. Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е инфлацията. На второ място са високите цени и спекулата около тях. На трето място се посочва управлението на страната в условията на политическата криза. Като значим проблем се оценява и корупцията. Отношението към войната в Украйна се очертава като фон, а проблемите в здравеопазването и съдебната система са поставени на заден план.

Едва 20% от избирателите считат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи стабилно управление, което ще ни преведе през кризата. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са почти три пъти повече – 57,7%. С липсата на оптимизъм можем да си обясним и ниския интерес към политическите процеси.

По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна общественото мнение е още по-категорично: 17,8% са "за", докато против са 65,8%. Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на Президента следва нагласите на мнозинството от българското общество. Това се потвърждава и от отговорите на въпроса "Как трябва да се регулират отношенията между България и Русия в по-далечно бъдеще?". Крайните позиции се застъпват от два почти равностойно дяла – Българския да се държи на възможно най-голяма дистанция (22,5%) срещу това България да се обяви против санкциите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, според която България трябва да спазва санкциите като лоялен партньор, но и да поддържа отношения като с близък съсед в региона.

Споровете около приемането на измененията в Изборния кодекс разколебаха увереността на избирателите в коректността на изборния процес. Все пак по- голямата част от хората – 48,8% - очакват, че служебното правителство ще осигури условия за провеждането на честни и демократични избори. Скептично настроените с 22,9%. Можем да се надяваме, че изборната администрация и този път ще бъде над политическите пристрастия 

Pin It

ПЪТНА ИНФОРМАЦИЯ

Чудо! Винетките поевтиняват

Чудо! Винетките поевтиняват

22 Декември 2022

От 1 януари 2023 г. влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас, съобщиха от АПИ.

 Омбудсманът атакува разпоредба от Закона за пътищата

Омбудсманът атакува разпоредба от Закона за пътищата

22 Ноември 2022

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредбата от Закона за пътищата, според която, ако не си заплатил пътните такси - винетка или тол такса, не можеш да минеш редовен...

ПОЛЕЗНО

ЕС изтегли опасна детска количка, произведена в Гърция

ЕС изтегли опасна детска количка, произведена в Гърция

08 Май 2023

Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност и е предлагана с невярна информация относно възрастовата група, за която е предназначена, е изтеглена от пазара на Общността. Произведена...

50 вида кръвопийци ни морят

50 вида кръвопийци ни морят

19 Април 2023

С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а заедно с него настъпва и сезонът на кърлежите. Малките паякообразни могат да бъдат и много опасни, тъй като нерядко пренасят...

СПОРТ

 "Черноморец" откри "Арена Бургас" с победа

"Черноморец" откри "Арена Бургас" с победа

19 Май 2023

Президентът Румен Радев, спортният министър Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов откриха най-новото съоръжение за спорт у нас - многофункционалната зала "Арена Бургас".

Бургазлийче стана национален шампион по Microsoft Word Office и ще представя България на Световното в САЩ

Бургазлийче стана национален шампион по Microsoft Word Office и ще представя България на Световното в САЩ

03 Май 2023

Петнадесетгодишният Зарко Владков стана първенец на Националния шампионат Microsoft Word Office 2019, провел се на 30.04.2023 в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ЗДРАВЕ

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

Във Варна стартира кампания за профилактика на рак на гърдата

31 Май 2023

Започнаха записванията в лятната кампания за профилактика Рака на гърдата във Варна.

 Регистрираха първите донори на банката за семенна течност в Бургас

Регистрираха първите донори на банката за семенна течност в Бургас

18 Май 2023

Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ - Бургас регистрира първите дарители на донорската банка за семенна течност, съобщиха от болницата.

Бургас

ТЪРСЕНЕ

ПОСЛЕДНИТЕ 20 НОВИНИ