Най-четени

Инж. Мишо Жеков аут от горското в Созопол

12 Октомври 2021
 Инж. Мишо Жеков аут от горското в Созопол

Директорът на Общинско горско предприятие в Созопол инж. Мишо Жеков е освободен от поста си, научи traffik.bg.

"Продължаваме промяната" заложи на Ицо Хазарта като водач на листа

12 Октомври 2021
 "Продължаваме промяната" заложи на Ицо Хазарта като водач на листа

Рап изпълнителят Ицо Хазарта обяви, че се кандидатира за народен представител и ще бъде водач на листата на „Продължаваме промяната“ в 25 МИР-София. Това обяви самият той в страницата си...

Глобиха нощни заведения във Варна заради Ковид мерките

12 Октомври 2021
 Глобиха нощни заведения във Варна заради Ковид мерките

Полицаите от ОДМВР Варна са извършили масирана проверка по игралните зали и нощни заведения във връзка с неспазването на мерките срещу COVID-19.

Опасна сграда тревожи жителите на Каварна

12 Октомври 2021
 Опасна сграда тревожи жителите на Каварна

Опасна сграда се руши в крайморската зона на Каварна, част от нея е надвиснала опасно над улицата. Местните се опасяват от инциденти с фатален край. Сградата е културно-историческа ценност –...

Бяла привлича туристи с три вело маршрута

12 Октомври 2021
Бяла привлича туристи с три вело маршрута

Община Бяла приключи изпълнението на ключов международен проект. Проектът носи името „ЕКОТУРНЕТ/Развитие на мрежа за екотуризъм в Черноморския регион“ и е финансиран по „Съвместна оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020“. Водещ...

Варна

ИКОНОМИКА

  От ИА "Морска администрация" обявиха "Вера Су" за потънал

От ИА "Морска администрация" обявиха "Вера Су" за потънал

12 Октомври 2021

Машинното отделение на товарния кораб "Вера Су", който заседна край местността Яйлата, е наводнено, а корпусът на плавателния съд има пробойни.

 Продават за един милион лева Родевата къща в Бургас

Продават за един милион лева Родевата къща в Бургас

08 Октомври 2021

Емблематичната и старинна Родева къща в Бургас е обявена за продан. Собственикът й иска за нея 1 050 000 евро. Сградата, която е паметник на културата, има издадено разрешение за...

СВЕЖО

 Катеричка си избра градско семейство

Катеричка си избра градско семейство

27 Март 2021

Откакто са хоум офис, необичайна гостенка навестява всеки ден семейство Миткови от София.

 Автомобилите на Google Street View отново тръгват из България

Автомобилите на Google Street View отново тръгват из България

25 Март 2021

От утре, 26 март, автомобили на Google Street View се завръщат по пътищата на България. През следващите месеци те ще посетят редица градове и ще преминат по множество пътни участъци...

ОБЩЕСТВО

 Тревожен ръст на новозаболелите  и починалите

Тревожен ръст на новозаболелите и починалите

12 Октомври 2021

Броят на регистрираните през изминалото денонощие в България нови случаи на COVID-19 достигна 3 471, което е рекорд за последните пет месеца. Данните на Единния информационен портал показват, че 84,44%...

Мръсна уста: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Мръсна уста: Догодина никой няма да иска да дойде в България

08 Октомври 2021

Според проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране, през лятото министерството е трябвало да подходи като в страните от Европа:

ТУРИЗЪМ

КК "Албена" със стикер „100% ваксинирани“

КК "Албена" със стикер „100% ваксинирани“

11 Юни 2021

Курортен комплекс Албена стана първият курорт по Черноморието и в цяла България, който получи стикер „100% ваксинирани“, съобщиха от Министерството на туризма.

 Великденска разходка с корабче до остров "Света Анастасия"

Великденска разходка с корабче до остров "Света Анастасия"

26 Април 2021

Остров Света Анастасия очаква първите си посетители през предстоящите Великденски празници. Най-нетърпеливите да посетят острова ще могат да го направят още на 1 май (събота).

Жената днес

Мъжки времена

Д-р Антоанета Томова: Можем да лекуваме рака и без химиотерапия

Pin It

в Манчестър-в  „Кристи хоспитал“, Англия, медицинска онкология в Медицинския университет – Виена, Австрия, както и в Гърция и в Хайделберг Германия и в Брюксел Белгия. Участвала е в над 50  обучения по линия на Европейското училище по онкология за лечение на солидни тумори и в конгресите на европейската и на американската асоциация по онкология. Носител на множество признания в инициативи на пациентски и други организации. Участва като съавтор на публикации в най-престижните онкологични периодични издания.

Д-р Томова с Вашата пациентка Ваня Трифонова станахте герои в Национална кампания „За рака – с надежда“. Каква е рецептата Ви за успеха в нейното лечение?

Още при първата ми среща ми направи впечатление, че тя е доста балансирана, трезва, типичният шок, през който минават болшинството от пациентите, не беше типичен за нея. Тя ми се довери изцяло, аз я убедих, че не е сама, че започваме сериозна и важна стратегия по нейното излекуване и че в лицето на целия ни екип в КОЦ Пловдив тя има гаранция, че всичко ще бъде направено по правилата на най-добрите практики в света, в областта на онкологията. Беше в доста ранен стадий, имаше сериозни шансове. Обръщам се към всички – има смисъл в профилактиката, в скрининга, колкото по-рано открием рака, толкова по-големи са шансовете за излекуване.

Първото лечение на рака е най-важно, ако то е успешно, ако се проведе от правилния екип, ако е изцяло според правилата на добрата клинична практика, то има потенциалът да изкорени болестта и да излекува този пациент завинаги, и тези пациенти да бъдат лонг сървайвъри и на петата, и на десетата, и на петнадесетата година да ги има тези хора, да са си при семействата и да живеят пълнокръвно като нормални хора без диагноза.

Как успявате да преборите страха на пациентите, първоначалния шок от диагнозата?

За мен е много важен първият разговор с пациента. Той е ключов. Защото аз трябва да го въведа в тази нова, непозната и плашеща обстановка и да обясня какви са методите, с които работим, особено този, в който аз имам експертиза, медицинската онкология, онколекарствено лечение, лечение с лекарства от различни класове, сред които химиотерапията най-много ги плаши. Ако ние сме екип, ако дословно пациентът изпълнява всичко, което препоръчаме, това е една от гаранциите, че ще изкореним болестта. В този първоначален разговор уточнявам правилата, обяснявам на пациента как може да си помогне сам, че аз ще навигирам чисто медицинската част, но искам да мобилизирам техния естествен потенциал за самоизлекуване и те да бъдат кооперативни и да ми помагат с техните променени навици, да наблегнат на правилните – правилно движение, правилен сън, правилна психохигиена, правилно оводняване, релаксационни техники. Че както имат малшанса да се разболеят, така имат и дарбата да се излекуват. Казвам го на всички. Но не всички като ме слушат ме чуват, а като ме чуват, го разбират, а като ме разбират, намират воля в себе си да го приложат. Пациентите, с които се гордея, такива, които съм излекувала и в четвърти стадий, които отдавна не трябва да са сред нас, а въпреки това  пет, десет, и двадесет години по-късно са все още при нас, те са ме чули, разбрали и го прилагат този правилен подход, променили са си начина на живот,  и са оцелели.

Споменахте, че химиотерапията плаши хората. Има ли начин тя да бъде избегната?

Добрата стара химиотерапия е един от класическите методи. Първите препарати са с 50-60 годишна история. Тя си остава един гръбнак в лечението, но вече има много по-модерни нови класове прицелни терапии, имунни терапии, ендокринни терапии, различни комбинации. Всичко, което е измислено като терапии по света, го има и тук при нас, препаратите се покриват от Здравната каса и са безплатни за пациента. В много от случаите можем да заобиколим химиотерапията и го правим. Пациентките са притеснени най-вече, че ще загубят косата си – имаме апарат, който опазва косата във висок процент. 1-2 такива апарата има в страната. Страхуват се от гадене и повръщане, има достатъчно силни медикаменти, с които и това контролираме. Много неща умеем да контролираме, така че елегантно да се понесе лечението, ако не може да се избегне точно този тип лечение. Трябва екипът да е загрижен как се чувства пациентът и да направи всичко първо да не вреди и второ да постигне ефективност.

Възможно ли е в България пациентът да получи същите лекарства, каквито би получил в Германия, Турция?

Да и не го казвам аз, казват го пациентите. В ерата на интернет всеки може да провери с какво лекуват и там, и тук. С тази разлика, че тук лекарствата са безплатни и не е нужно да продаваш всичко, което притежаваш, за да ги получиш. Ето връщам се на примера с Ваня. Тя има близки в Нова Зеландия, съпругът й работи в Германия, можеше да избере Турция, но избра нас. Първо защото е от Пловдив, второ защото при нас всичко е безплатно, трето защото е най-модерното комплексно лечение, което въобще е измислено по света, ние го имаме в нашата болнична аптека и го даваме по каса. Удобството да си си у дома, да си до близките и да постигнеш всичко без големи разходи, и то да е устойчиво във времето. Тя ни за миг не се е колебала и не е търсила алтернативи. България е в Европейския съюз, в България има много стабилна онкологична мрежа. Ние имаме целия панел от лекарства, с които нормалните страни разполагат.

КОЦ Пловдив първоначално беше единственото и първото онкологично комплексно заведение, което се грижеше за онкопациентите. Ние оставаме с тази 70-годишна традиция, история, експертиза, авторитет, изградена опитност, интуиция, изкуство и мултидисциплинарен екип. Всичко е тук накуп, комбинирано, комплексно и се осъвременява постоянно, отново се събираме, разглеждаме случая в хода на лечението и след това. Достъпът на пациента е бърз, ако на единия ден онкологичният комитет го реши, на другия ден това лечение може да започне.

Отделно имаме двама психолози, един психиатър, които се грижат за допълнителни консултации в тази посока, за намаляване на стреса, помагат с техните техники да се намали тревожността, да се подскажат допълнителни техники за релаксация, йога, молитва, рисуване, танци, планина, контакт с природата. Една палитра от възможности, с която пациентът да се разсее, да си създаде позитивна емоция и да загърби тази промяна на 180 градуса в своя живот, в който чува тежки диагнози, вероятно недобри прогнози, за да може да изплува и да мечтае за реалността и за бъдещето, което винаги е по-добро, ако човек положи старание. Ние имаме много дълъг и добър път извървян, в интерес на пациентите, с натрупан много опит, експертиза и изкуство в тази област.

Какво беше ракът, когато преди 30 години започвахте своята кариера?

Тогава бяха триста диагнози, базирани на това къде е локализиран ракът. Всяка от локализациите си има подвидове. Сега вече се разчете човешкият геном, молекулярната биология напредна много, дълбочината на познанието е вече огромна, отделно онкологичната индустрия произведе много нови молекули, с които ние да атакуваме определени прийоми на раковата клетка да иска да убива и тя умира, тази ракова клетка от правилното лечение. И всяка една от тези локализации е кошница с пет или десет, или двадесет различни подвида, които изискват различно лечение. И точно сега е моментът, навлизат генетични изследвания, които ще стават все по-достъпни и по-евтини, при които ние ще знаем все по-детайлно какви са характеристиките на заболяването при отделния пациент и на база на тези характеристики ще видим кои от нашите нови най-модерни лекарства са най-подходящи за този човек. Ще се заобикаля в голяма степен нуждата от химиотерапия, ще се правят комбинации. Ние провеждаме прецизирано индивидуализирано лечение на база на индивидуалните характеристики на заболяването на пациента в този момент.

Преди години принципът беше на всички правим всичко, с цел да не бъдем упрекнати, че спестявайки нещо, това е причина нещата да не тръгнат добре. Сега се говори за екипна работа и за персонализирана медицина, това е новата мантра и новата парадигма. В момента най-важното е на правилния болен, правилното лечение, в правилното време, нито повече, нито по-малко, а точно колкото е необходимо. Вече сме в ерата на генетично обусловената прецизна онкология.

Можем ли да предскажем рака?

Вече има генетични изследвания, Анджелина Джоли направи известно това изследване за рак на гърдата, тъй като майка й е починала в млада възраст и тя се е страхувала да не повтори нейната съдба. Тя се изследва, доказа носителството и знаем какво предприе тя в името на това да не се разболее – радикално отстрани гърдите си. Освен този тип генетични изследвания има и други, за други диагнози, ще се разширява това познание, тези тестове стават все по-достъпни. Някои неща правим тук в КОЦ, други са въпрос на близко бъдеще. Много бърз е темпът на развитие в онкологията, мисля, че няма друга медицинска област, в която да е постигнат толкова голям прогрес за толкова кратко време и аз съм горда с това, че съм съвременник, изследовател, участник в този прогрес. Аз съм възхитена и вдъхновена, защото те дават много по-голям шанс за нашите пациенти, дават надежда за тях, и това укрепва моята убеденост и възможност да дам някакви гаранции, макар че е деликатно в онкологията да дадеш гаранция, но стъпвайки на доказателствата и на този голям прогрес ние ставаме все по-убедени, че можем да помогнем, да контролираме заболяването, да излекуваме ранните случаи. Затова трябва да се мисли за профилактични прегледи, скринингови програми, рано да ги хващаме, рано да се излекуват, с много малко пари се постига това, а после хората живеят с десетилетия и е много важно, защото те се връщат в обществото пълноценни във всичките им роли – на творци, на родители, на членове на семейства. Те са благодарни за всеки следващ ден на белия свят, те осъзнават какво чудо е това, да се събудиш здрав, нищо да не те боли, да идеш на работа, да си пълноценен член на това общество и това е смисълът на нашето изкуство.

 

Източник: https://podtepeto.com/aktualno/d-r-antoaneta-tomova-v-mnogo-sluchai-mozhem-da-lekuvame-raka-i-bez-himioterapiya/

 

 

 

 

 

Pin It

ПЪТНА ИНФОРМАЦИЯ

 Две катастрофи с участие на ТИР-ове на  АМ "Тракия"

Две катастрофи с участие на ТИР-ове на АМ "Тракия"

08 Октомври 2021

Тежка катастрофа между лек автомобил и два тира е станала тази сутрин, малко преди 08.00 ч., на АМ "Тракия" в района на Карнобат, съобщиха от бургаската полиция.

Пътуването до Бургас е кошмарно. АПИ предупреждава шофьорите

Пътуването до Бургас е кошмарно. АПИ предупреждава шофьорите

04 Юли 2021

Шофьорите, пътуващи за Бургас по магистрала „Тракия“ трябва да са с повишено внимание, предупредиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

ПОЛЕЗНО

 Цял месец ще има безплатни скрининги за макулна дегенерация в МЦ „Оксиком“

Цял месец ще има безплатни скрининги за макулна дегенерация в МЦ „Оксиком“

12 Май 2021

Воден от стремежа си да осигури на бургазлии достъп до най-доброто очно здравеопазване, екипът на МЦ „Оксиком“ отново организира безплатен скрининг за заболяване, което може да доведе до сериозни последици.

Зачестяват онлайн измамите. Как да се предпазим?

Зачестяват онлайн измамите. Как да се предпазим?

16 Април 2021

Европейската комисия (ЕК) сподели, че над половината (56%) от пълнолетните граждани в Европейския съюз (ЕС) са били жертва на онлайн измами през последните 2 години.

СПОРТ

 Плувците от ПСК „Черно море“ се окичиха с пет медала от турнира в Бургас

Плувците от ПСК „Черно море“ се окичиха с пет медала от турнира в Бургас

12 Октомври 2021

Състезателите на ПСК „Черно море“ спечелиха пет медала в 7-ото издание на силния международен турнир по плуване „Бриз“, съобщиха от клуба.

Наградиха европейския шампион по акробатика Георги Стоянов

Наградиха европейския шампион по акробатика Георги Стоянов

08 Октомври 2021

Ръководството на бургаското спортно училище "Юрий Гагарин" награди днес европейския шампион по акробатика Георги Стоянов.

ЗДРАВЕ

Рекордно нисък брой положителни тестове

Рекордно нисък брой положителни тестове

04 Юли 2021

Петдесет и един нови случая с коронавирус бяха регистрирани през изминалото денонощие и и починал един човек с диагноза Covid-19, сочат данните на Единния информационен портал.

Новозаразените паднаха под 1%

Новозаразените паднаха под 1%

11 Юни 2021

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 100 или 0,7 на сто от направените 14 266 теста, показват данните от Единния информационен портал.

Бургас

ТЪРСЕНЕ

ПОСЛЕДНИТЕ 20 НОВИНИ