Ркорден брой събития на театралният фестивал "Варненско лято"

Pin It

Повече от 30 арт събития включва 27-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, което ще се проведе от 1 до 11 юни над 10 сцени в морската столица.

Под мотото „Преливащи се театрални реалности“ публиката ще може да види най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, интересни чужди трупи, концерти, прожекции на спектакли, студентски театър.

„Тазгодишната програма се опира на истината, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието. Защо да не съществува и в изкуството, и то в най-живото – в театъра“, обясни актрисата Цветана Манева, председател на настоятелството на Фондация „VIA FEST“ - Международeн театрален фестивал „Варненско лято“. Тя благодари на варненската публика и Община Варна за партньорството и дейното участие.

Програмата ще е в четири модула - „Българска селекция“, „Международна селекция“, „Програма Шоукейс“ и „Паралелна програма“. Те ще се разгънат на сцените на  Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, Държавния куклен театър, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Фестивалния и конгресен център, площад „Независимост“, „Хале 3“, Римските терми, Археологическия музей, частни галерии и клубове.

Откриването ще е с „Опит за летене“ на Йордан Радичков, спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“, който ще бъде последван от уличния спектакъл „Нощта на белите коне“ на мим-формация „Жар театър“.

За първи път в България в рамките на фестивала ще бъде представен спектакъл на белгиеца Ян Фабър, един от най-значимите артисти, скулптори и художници на съвремието. Той ще покаже танцовия спектакъл „Щедростта на Тавита“. Публиката ще се наслади и на сценичната версия по шекспировия „Макбет“ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г., както и на „Хуманоптер“, „Чайка“, „Онегин“, „Антоний и Клеопатра“ и др.

Българските театри ще представят спектаклите „Нирвана“, „Драконът“, Развратникът“, „Защото на мама така й харесва“, „За какво ви е Дон Кифот“ и др.

Програмата „Шоукейс“ включва „Дивата патица“, „Животът е сън“, „Дом за овце и сънища“, „Произведение за щастие“ и др. Фестивалът ще поднесе и концерт на Иво Димчев, нестандартно преживяване със съвременния танцов артист Християн Бакалов, улични спектакли. Съвместно с международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще бъде реализирана програмата „Интермецо“, която ще представи концерта на джаз оркестъра на Концертгебау - Амстердам със соло изпълнителката Маделин Бел, както и интердисциплинарния проект „Лодката на влюбените“, който среща френско джаз трио и формацията „Големите български гласове“.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ