Рекорден брой участници в ХХIII детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов”

Pin It

Над 250 участници са заявили участие в ХХIII детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов” който започва днес край Варна.

Конкурсът ще бъде открит днес - 31-ви март от 9:30 ч. в Концертната зала на СОК "Камчия“. Той е за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор е Общински детски комплекс със съдействието на Община Варна и РУО. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на МОН и се провежда под патронажа на кмета Иван Портних.

В настоящото издание заявки за участие са подали над 250 участници от Велико Търново, Тетевен, Перник, Дряново, Пордим, Провадия, София, Добрич, Сливен и др. Участниците ще се състезават в две категории и пет раздела. Журито, което ще оценява изпълненията е в състав: председател - Димитър Христов – гл. диригент при Българско национално радио, и членове - Петьо Петров, Ангел Добрев, Костадин Костадинов от оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР и диригент на хор „Космически гласове от България“, Евелина Христова и Гергана Костадинова – солистки в „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“. 

Връчени ще бъдат първа, втора и трета награда във всяка категория и група. Специалните награди са: на кмета на град Варна, на ОДК, на Българско национално радио и на Национален дворец на децата в София. Всеки участник ще получи грамота за участие.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция на тема “Добрите практики за приобщаване на децата, изпълняващи фолклор, към историята на народната музика и златните фондове на БНР“ с лектор Цвети Радева - водещ на предаването “Имат ли песните спиране“. 

На 2-ри април от 14:00 ч. в Концертна зала ще се проведе галаконцерт и награждаване на лауреатите на конкурса.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ