Фондация "Елизабет Костова" стартира конкурс за Созополските семинари по творческо писане

Pin It

Десет писатели ще получат стипендии

 

Конкурсът за участие в Созополските семинари по творческо писане за 2016 година приключва на 1 март, когато е и последния срок за кандидатстване за участие. Десет от одобрените участници ще получат стипендии за участие в програмата, покриващи такса-участие, храна, настаняване и пътни разходи.

Уъркшоповете по творческо писане,които по традиция стартират в края на месец май, ще бъдат водени от Елизабет Костова (САЩ), автор на романите "Историкът" (2005) и "Крадци на лебеди" (2010), и от Капка Касабова (България/Нова Зеландия/Великобритания), автор на романа "Вила Пасифика" (2011), както и на биографичните книги "Улица без име" (2008) и "Дванайсет минути любов: история с танго" (2011).

Лекции ще изнесат Джош Уайл (САЩ), автор на сборника с новели "The New Valley" (2009) и на романа "The Great Glass Sea" (2014), и Елена Алексиева (България), автор на романите "Синята стълба" (2000) и "Рицарят, дяволът, смъртта" (2007).

Гости на семинара ще бъдат: Барбара Еплър (САЩ), президент, издател и главен редактор на "New Directions"; Анна Кели (Великобритания), издателски редактор в "HarperCollins"; Ан Медоус (Великобритания), издателски редактор в "Granta and Portobello Books", сред други утвърдени професионалисти в областта на литературата.

Последната година се оказа изключително успешна за мрежата на Созополските семинари по творческо писане. Някои от участниците продължиха да работят по новите си проекти и успяха да впечатлят читателите си по цял свят, както и да продължават да пишат и публикуват впечатления от престоя си в Созопол.

Един от преподавателите по време на миналогодишните Созополски семинари по творческо писане бе Джеймс Уд, Великобритания/САЩ. Книгата на Джеймс Уд "The Nearest Thing to Life" (изд. "Brandeis University Press", 2015) е сред петте в категорията за критика на американските награди на "National Book Critics Circle" за 2015 г.

Другият преподавател, който спечели световна слава с романа си е писателят Георги Господинов. Преводът на Анджела Родел на романа "Физика на тъгата" от Георги Господинов е след финалистите за тазгодишната американска награда "ПЕН", в категорията за художествен превод на английски език. Англоезичното издание на романа на Георги Господинов, отличено за престижната награда, беше публикувано от издателство "Open Letter Books", САЩ, през 2015 г. Книгата беше отразена в редица издания, включително "The New Yorker", "BOMB Magazine", "The White Review", "Asymptote" и много други.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ