Огласиха Странджа с красиви народни песни

Pin It

Фестивалът на зелениката събра за 13-и път любители на природата.

Тази година той се провежда в царевското село Българи. Началото бе дадено с изпълнение на химна на Странжда - "Ясен месец", който бе изпълнен от самодейци от общините Царево и Малко Търново.

През целия първи фестивален ден дворът на отдавна запустялото училище в село Българи беше пълен с хора,  всеки намери своето нещо, което да си отнесе за спомен. В конкурса за най-вкусна гозбица с лапад и коприва участваха над 50 блюда. Състезанието "Мама, татко и аз" предизвика много емоции не само в участниците.

Песните на гласовитите жени и мъже на Странджа планина огласяваха цялото село Българи часове наред. Сергиите бяха отрупани с храни и ръчно изработени изделия, мановият мед също привличаше погледите.

Точно в 13.00 часа тръгнаха нетърпеливите туристи по петте маршрута, които специалистите от парковата дирекция бяха определили. По всеки един от тях природолюбителите успяха да видят на живо и в естествената им среда цъфнала зеленика.

За втория фестивален ден - 8-и май, са предвидени други два маршрута. Единият тръгва от село Кондолово, той е интерпретативен и се казва "В царството на зелениката". На другия маршрут стартовата точка е в село Синеморец, той се казва "Птиците на Странджа" и минава през лонгозна гора около река Велека.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ