Балчик ви кани на парада на лалетата

Pin It

По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик представя колекциите от луковични растения – Парадът на лалетата. Наречен така на цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения.Започна поетапния цъфтеж на засадените през есента над 58 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове - лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari). Масовия цъфтеж се очаква около Великденските празници.
Лалетата са над 57 000 бр. от 85 сорта. Новите за градината сортове лалета са 47 от всички групи и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Традиционно най-много сортове имаме от Клас Триумф, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж (пикът на Парада на лалетата) и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване с лятно цъфтящи видове.

Новите сортове лалета са предимно представени в Градина Разсадника и Божествена градина в партери с обща площ от около 1 200 кв.м. И тази година сме подбрали нови и интересни сортове с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси, които ще бъдат магнит за любителите на луковичното растение. Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик, отново ще имат възможност да се порадват на обикновени, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове лалета. Всяко есенно-пролетно зацветяване, обхващащо 2 календарни години (есента на едната и пролетта на следващата година), в цветните площи на градината, се включват и други видове растения, като Теменужката (Viola), Незабравката (Myosotis), Боянката (Erysimum), Силенето (Silene) и др.

Университетска ботаническа градина Балчик е отворена за посещения всеки ден от 8:30 до 19:00ч.

Pin It

ТЪРСЕНЕ