Фестивалът "Виа Понтика" стартира в Балчик

Pin It

С фолклорния концерт "Песните и танците на България", представен от възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство

в Пловдив с главен диригент доц. д-р Костадин Бураджиев, в 20 часа на 9 септември в Белия град ще бъде дадено началото на деветото издание на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика".

170 студенти от висши училища по изкуствата от България, Румъния и Сърбия събира тази година форумът, който традиционно се организира от сдружение „ВиаПонтика2010” с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик.

Основната мисия на Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика” е да събира единомишленици, преподаватели и студенти в последни курсове в различни национални и международни висши учебни заведения с профил изкуства. Чрез възможността да представят своята работа и творчески търсения в направления на изкуствата театър, кино, музика, изобразителни изкуства и дизайн, територията на фестивала се превръща в място за културен дебат. От една страна дебатът е за теченията в съвременното изкуство, а от друга - за тенденциите в образованието по изкуствата.

През годините се е утвърдила и практиката в програмата на фестивала да бъдат включвани и прояви на професионални творци и групи, което дава възможност на бъдещите професионалисти да се срещнат и обменят опит с международни имена в областта на културата и изкуствата. Освен представяне на готови културни продукти – театрални спектакли за деца и възрастни, концерти, изложби и кино прожекции, ежегодно се организират и практически ателиета. В последните фестивални дни се показва създаденото в рамките на форума. По този начин фестивалът заема ролята на продуцент, което е от огромно значение както за прохождащите артисти, така и за устойчивостта на самия арт проект.

От 9 до 19 септември художници, театрали, музиканти, кинодейци, фотографи  ще демонстрират  талант и възможности в Белия град и Двореца. България ще бъде представена от младите от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната художествена академия, Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

В международната селекция са включени представители на Факултета за драматични изкуства  на Университета по изкуствата в Белград и на Националния университет по изкуствата в Букурещ, институция с безспорен авторитет. Спектакълът „Разцъфваща роза”, който ще представят младите театрали от Факултета за драматични изкуства към Университета по изкуствата в Белград, е с международни отличия.

Гостите на фестивала ще могат да видят и няколко спектакъла на студенти от НАТФИЗ: ”Море от фантазия” - семеен спектакъл за малки и големи, „Прелестите на изневярата”, ”Януари”, ”Арабески”, ”БАЙ БАЛЧО СПОМЕНУВА  как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието”, „Жабокът принц”. На сцените на читалище „Паисий Хилендарски” и в Каменна зала в Двореца  ще излязат възпитаници на утвърдените български театрали -  проф. Боньо Лунгов, доц. Веселин Ранков, проф. Пламен  Марков, проф. д-р Ивайло Христов.

Почитателите на класическата музика отново ще имат възможност да присъстват на уникални концерти в храма „Св. Св. Константин и Елена”. Художниците от България и Румъния ще представят свои творби в уютната Художествена галерия на Белия град.  Входът за всички събития е свободен.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ