Приказно местенце в сърцето на Странджа

Pin It

Едно от тези места е Ботаническата градина "Серафимови" в набралото популярност странджанско селце Велика, което се намира на около 3 километра от Лозенец.

Макар да е частна, се е превърнала в емблемата на Велика и който и да спрете да попитате къде се намира, на драго сърце ще ви упъти до там.

Основана е още през далечната 1986 г., когато семейството научни работници и агробиолози доц. Серафим Серафимов и проф. Радка Серафимова, които, за съжаление, вече не са сред нас, се пенсионират и решават да се заселят в село Велика в преследване на една мечта. Така се заражда идеята за създаването на малка ботаническа градина, която към днешни дни съвсем не е толкова малка. В момента тя продължава се стопанисва от наследниците на своите създатели - дъщеря им и техния внук. Докато това парче земя се превърне в рай, семейство Серафимови полагат неимоверен труд, отдадени на любовта помежду им и на тази към цветята. Сега ботаническата градина се простира на около 800 квадрата, а в нея виреят близо 2200 растения, част от които са пропътували десетки хиляди километри, за да пуснат корените си тук. Първоначално семейство Серафимови се сдобивали с различни видове семена от Москва, но с течение на времето мечтата им за още по-пъстра градина стигнала чак до Америка, Африка и Азия, откъдето купували екзотични сортове растения.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ