Най- много неохраняеми плажове има в област Бургас

Pin It

28 са плажовете в област Варна, които нямат стопани. Текат процедури за отдаване на концесия на "Шкорпиловци-север", "Шкорпиловци-централен" и един от плажовете в Камчия, съобщи областният управител Стоян Пасев.

 

Според него причина да липсват желаещи да стопанисват по-големите плажни ивици е сега действащата наредба, която определя концесията на квадратен метър пясък. Тя трябва да бъде променена и да се направи райониране, смята областният управител.

"Дано новият парламент има смелост да промени начина, по който се образуват концесиите, тъй като не може да сравняваме Златни пясъци и Албена с Шкорпиловци и Камчия", каза още той.

По думите му концесионните такси в Шкорпиловци и Камчия трябва да бъдат драстично по-ниски заради липсата на инфраструктура.

"Това са изключително посещавани плажове и трябва да имат стопани. За мен това е по-добре, отколкото областните управители да обезпечават с водно спасяване", категоричен е Стоян Пасев.

Към настоящия момент по Черноморието има 96 неохраняеми плажове и 3 за природосъобразен туризъм, за които вече има издадена актуализирана заповед, която е публикувана на институционалната страница на министерството, заяви вчера във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

За 9 ивици има течащи процедури за избор на стопанин. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да намалее.

Най-много неохраняеми ивици има в област Бургас - 49, а в област Варна са 28, в област Добрич - 19.

Областните управители имат ангажимент да осигурят задължителните дейности за водно спасяване за неохраняемите плажове

135 са ивиците по Черноморието, за които има сключени договори за наеми и концесии.

 

 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ