Петър Стойчев е специален гост на Бургаския плувен маратон

Pin It

Шейсет плувци от цялата страна са записалите се за участие в плувния маратон от остров Света Анастасия до моста в Бургас. Състезанието ще се проведе на 9 юли,

съобщиха от местната община, която е негов организатор. В надпреварата ще има и международно участие.

Разстоянието, което плувците трябва да преплуват по права линия, е 6400 метра в открити води. Това прави маратона труден и предизвикателен за всички участници.

Специален гост на състезанието тази година ще бъде легендарният Петър Стойчев, участвал на четири олимпиади - в Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Сред най-добрите му постижения са 11 последователни Световни купи в плувния маратон и световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша. Стойчев е и двукратен световен шампион по плуване в ледени води, както и на 25 км в открити води.

Наскоро Петър Стойчев стана първият българин, избран в Техническия комитет на Международната федерация по плуване (ФИНА). Той е сред 13-те специалисти от цял свят, които ще решават най-важните въпроси в плуването.

Съорганизатори на плувния маратон са "Морска администрация" (МА), "Флотилия бойни и спомагателни кораби" към Военноморските сили (ВМС), Регионална дирекция "Гранична полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението", Пристанище-Бургас, плувен клуб Метропол, общински и държавни институции и др.

В маратона могат да участват всички жители и гости на Бургас, навършили 16 години, преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши в деня на състезанието.

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ