Варненска тиква- рекордьор

Pin It

Тиква с тегло 306 килограма е отгледана в село Старо Оряхово във Варненско. Огромният плод от сорт „атлантически гигант“ е резултат от труда на медика Борис Найденов. 

 

Земеделието е хоби, по което Борис се запалва преди години. То е начин да се справи с натовареното ежедневие, да бъде близо до природата, да намери спокойствие и тишина. Живее във Варна, но отглежда творенията си в село Старо Оряхово.

В градината обича да експериментира, да изпробва различни причудливи сортове зеленчуци като лилав карфиол. Грижил се е и за най-лютите чушки на света.

За отглеждането на гигантски тикви се запалва покрай клипчета в интернет. Така преди няколко години засява първите семена. Използва обикновени семки за тиква от сорта „атлантически гигант“. На плика им е пишело, че тиквата може да достигне до 50 кг. Той успява да отгледа 42-килограмова. На следващата година купува семки за 700-килограмова тиква. Тогавашното му творение стига 80 кг.

След това си дава почивка в отглеждането на тикви. После обаче решава да си подготви почвата и да направи трети опит. Резултатът е 306-килограмовата тиква в двора му.

Засега не планира да участва с нея на състезание. Ще я превърне в ракия. Смята, че не е удачно да бъде раздаван на хора, защото е много торена и пръскана. Казва, че иначе не е с лош вкус. Просто е по-дебела и трябва да се реже на няколко пласта, а и няма толкова голяма сладост.

За него най-важно е да се извадят семките, които да му послужат през следващите години. Смята да подготви почвата и догодина да направи нов опит за още по-голяма тиква.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ