Повече пари за храна във Варненските детски градини

Pin It

С над 30% повече средства за изхранване на децата в детските градини са заложени в договора за 2023 година на Община Варна и „Училищно и столово хранене“ ЕАД, което е ангажирано с услугата. Това съобщават от общинската дирекция по образование и младежки дейности.

 

Според разписаните условия в контракта за услугата за хранене за един ден на едно дете се заплащат 10,21 лв. с ДДС, за дете със специален хранителен режим – 13.13 лева с ДДС, а подкрепителната закуска за децата в подготвителните групи струва 0.77 лева с ДДС.

При 21 работни дни месечният разход за едно дете е:

- за деца до 7-годишна възраст 214,41 лв. с ДДС;

- за деца със специален хранителен режим 275,73 лв. с ДДС;

- подкрепителна закуска 16,17 лв. с ДДС.

Финансирането се извършва от държавни стандарти и собствени приходи на общината, в съотношение 78 на сто към 22 на сто (по данни от отчета за 2022 г.).

Увеличението на параметрите на договора за 2023 г. за услугата хранене е с 31,7 на сто спрямо същите показатели от договора за 2022 г. Повишението е с 14,8 на сто повече спрямо размера на годишната инфлация от 16,9 на сто, обявена от НСИ за 2022 г.

Отпадането на таксите за детските градини и постоянно растящите цени на хранителни продукти не се отразяват на качеството на храната в менюто на децата в детските градини. Терминът „икономии“ е неприложим що се касае до храненето в общинските забавачници, категорични са от „Ученическо и столово хранене“. Дружеството приготвя храната за децата от общинските детски градини. Това става съгласно рецепти от „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца от 3 до 7-годишна възраст“, одобрен от МЗ и съгласно редица нормативни документи за целта, посочиха още от УСХ.

Pin It

ТЪРСЕНЕ