Портних посочи кой е виновен за забавеното развитие във Варна

Pin It

Варна изгуби две ценни години от развитието си и понесе с много щети, заради некадърност и политически арогантност - на местно и на държавно ниво!

И това не са оправдания, а факти, които имат конкретни измерения. Вече сме 2023 година и вероятно ще се наложи да разчитаме на отново само на собствените си сили и възможности - на гражданите, на бизнеса, на хората, за които този град е специален, за което им благодаря! Без ясен нов бюджет, без държавна подкрепа и без оперативни програми Варна ще продължи напред. Това заяви кметът Иван Портних на пресконференция днес, на която обобщи предизвикателствата пред Варна през 2023 година.

Три негативни фактора определиха скоростта на развитие през последните 2 години, които продължават и днес. Това са - инфлацията, политическата и международната кризи; Неотворени национални оперативни програми; забавеният държавен бюджет и частично блокираният в съда общински бюджет за 2022, заяви кметът. Той припомни, че в резултат на всичко това ключови проекти за Варна не са били реализирали.

През 2022 г. бяха блокирани част от мащабните инфраструктурни проекти на Община Варна, поради липса на държавна подкрепа. Община Варна реши да стартира тяхното изпълнени през 2023 г. с помощ на дългови инструменти, одобрени от Общинския съвет:

- 12,6 млн. лв - за благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик”.

- 11 млн. лева - за реконструкция на улица „Девня”-  в участъка между булевардите „Атанас Москов” и „Република“. 

- 5,7 млн. лева за ремонт на бул. „Атанас Москов” - от кръговото кръстовище под магазин „Метро” до улица „Кольо Фичето”.

Започна проект на ВиК за 138 млн. лв. - над 14 000 имота на септични ями във Варна ще бъдат включени в канализационна мрежа. Той предвижда изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Ще бъде решен и проблема с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ