Глобите срещу протестиращите пред община Варна паднаха в съда

Pin It

Община Варна загуби в съда обжалването на първата глоба, която нейни служители наложиха на протестиращи срещу лошото сметосъбиране в града.

 

Припомняме, в началото на август т.г., десетина души излязоха пред сградата на Община Варна в знак на протест срещу преливащите от боклуци съдове за смет и неадекватното събиране на боклука.

В рамките на протестната акция гражданите поставиха торби за смет и малки кашони пълни с хартия пред сградата на местната управа.

Служители от отдел "Екология" към община Варна, знаейки за обявения протест, бяха с други планове. Изчакаха гражданите да оставят демонстративния отпадък и им написаха наказателни постановления за изхвърляне на отпадъци в неразрешени за това места.

Глобените тогава варненци, начело със Стела Николова, която бе и инициатор на протеста, заявиха, че ще обжалват пред съда.

И така през вчерашния ден излезе решението на Районен съд Варна по едно от петте дела за обжалване на наложените глоби.

"1:0 за протестиращите. Съдът отмени глобата на Евгений Станимиров - солист във Варненска опера и граждански активист.

Две от другите дела също минаха, чакаме решенията, а на 28.11. и 01.12. са останалите две", написа Стела Николова.

В мотивите си съдът посочва, че липсва умисъл за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, доколкото от всички събрани по делото доказателства се установява, че се касае за мероприятие - протест срещу сметосъбирането / или липсата на такова! При това положение умисълът на дееца е да покаже своето отношение към съответния проблем, а не да изхвърли отпадъци на неразрешено място.

Освен, че отменя наказателното постановление на зам.-кмета на община Варна, с което на Евгений Станимиров е наложена административна глоба в размер на 300 лв., съдът осъжда Община Варна да заплати на Евгений Станимиров, направените по делото разноски за възнаграждение на адвокат в размер на 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски административен съд в 14-дневен срок.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ