Енерго-Про с предупреждение към Варненската белодробна болница

Pin It

Проблемът с дълга на Белодробната болница за електроенергия остава нерешен. През декември токът на лечебното заведение ще бъде спрян, информират от Енерго-Про.

 

Енергоразпределителното дружество е изпратило поредно напомнително писмо до управителя на Белодробната болница във Варна за неплатените задължения за консумирана електроенергия в размер на близо 80 000 лева.

В него е посочен график на предстоящо през декември прекъсване на електрозахранването "в случай на неиздължаване на натрупаните суми и напомня за необходимостта обекти от нулева категория, каквито са здравните заведения, да имат осигурено автономно и независимо електрозахранване за специалните инсталации и животоподдържащи системи".

В прессъобщение от началото на ноември Енерго-Про алармира обществеността и отговорните институции за проблема с дълга и информира за изпратено от компанията няколко дена по-рано друго писмо до Община Варна и Общински съвет Варна с апел бъдещето на тубдиспансера да бъде решено.

Писмото е входирано в Община Варна на 3 ноември 2022 г., въпреки публичните твърдения на отделни членове на Общинския съвет, че не са запознати с него. В копие на писмото са още Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация Варна, РД Пожарна безопасност и защита на населението.

Към настоящия момент проблемът с Белодробната болница остава открит и работещо решение от институциите не е намерено. Междувременно дългът продължава да нараства. На заседание на Общинския съвет във Варна по-рано този месец беше взето решение тубдиспансерът да бъде присъединен към друго лечебно заведение. До окончателно решение не се стигна. От дружеството не изключват възможността за разсрочено плащане на дълга, но за целта е необходимо да бъде подписано споразумение.

Ако бъде спряно захранването, болницата няма как да функционира. Ще взема болните, които са 20 души, и ще ги заведа в кабинета на председателя на Общинския съвет. Там да ги лекуват" обяви по повод бавенето на решението управителят на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. Той съобщи, че персоналът не е вземал заплати от 10 месеца.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ