Хорът на Софийската духовна семинария открива изложба за Паисий Хилендарски във Варна

Pin It

Изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята” ще бъде официално открита на 21 ноември от 12:30 ч. в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна (ул. „27 юли” № 9)

 

Темата е избрана в чест на три важни годишнини през 2022 г. – 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска” и 60 години от канонизирането на св. Паисий за светец.

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщават от Духовно-просветния център.

В събитието ще участва и хорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

В експозицията ще бъде представено развитието и формирането на представата за историята в православната източна традиция и мястото на св. Паисий и на българската история в тази традиция; какво е значението на духовния живот на преп. Паисий Хилендарски за написването на неговата „История” и как е повлияла тя за духовното състояние на българите през 18. век. Обръща се внимание на значимите личности в българското минало, които св. Паисий възкресява в паметта на българите, и се прави извод за духовното прозрение на светеца за бъдещето на българите и ползата от историята.

В изложбата са включени материали и информация, предоставени от Софийската градска художествена галерия, Националната художествена галерия, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Централната библиотека при Българската академия на науките.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ