Мария Бакалова кръсти във Варна първия ни военен научноизследователски кораб

Pin It

Актрисата Мария Бакалова стана кръстница на първия ни военния научноизследователски кораб. Той носи името "Св. св. Кирил и Методий".

 

Тържествената церемония по издигането на военноморския флаг и присвояването на името на кораба с бордови номер 421 се проведе в Пункта за базиране в Деня на Освобождението на Варна.

"За мен е чест да ви представя първия български военен научноизследователски кораб и неговия командир кап. II ранг Николай Данаилов. Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени, мечтите да имат възможността да изследват тайните на световния океан и континента Антарктида. Той е и свидетелство за техните амбиции и капацитет за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. Той е и доказателство за възможността за развитие на българската наука на базата на успешна колаборация между различни институции. Той е заявка за развитието на способностите на България като морска държава", каза началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

"Нашият кораб ще разнася славата на страната ни с името на светите братя Кирил и Методий. Име, свързано с културата и традициите на нашата родина. Име, което напълно съответства на мисията на кораба да осигурява научни изследвания и обучението на бъдещите офицери от ВМС и морската индустрия", допълни още той.

Началникът на Морското училище пожела на командира на кораба и неговия екипаж гордо да развяват военноморския флаг на Република България, да плават безаварийно и безупречно да изпълняват поставените им задачи.

"Разнасяй славата на българските военни моряци! Носи името "Св. св. Кирил и Методий!“, с тези думи кръстницата Мария Бакалова разби бутилка шампанско в кърмата на кораба.

Тя пожела на екипажа само попътен вятър и слънце, както и да имат 100 пъти нейния късмет. След церемонията тя сподели, че за нея е чест и отговорност да бъде кръстница.

"Цяла България вярва във вас. Светът вярва във вас. И да си изкарате хубаво, с много смях. Да бъде успешно пътешествието", каза още Бакалова.

Флагът на кораба бе връчен на неговия командир от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. При предаването той му пожела щастливо плаване и гордо да развява флага на България в световния океан.

"На Вас се пада честта и огромната отговорност да претворите в дела идеите за този проект“. Той отправи и традиционното морско пожелание с думите: "На добър час, попътен вятър и седем фута под кила на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий“.

"Вашите дела са пример за моя екипаж и съм сигурен, че Вашият дух и човечност ще пазят моя екипаж отвъд 60-ия паралел", обърна се командирът на кораба към Бакалова.

"Изказвам уважение и признателност на кръстницата на кораба г-жа Мария Бакалова. Нека Вашите постижения в една висококонкуретна област да служат за мотивация на командира и екипажа при изпълнението на всяка мисия“, каза адмирал Ефтимов.

"Използването на кораба за научни изследвания е възможност за нови постижения в области, където имаме международен авторитет. Като началник на отбраната, за мен е изключително важно, че новата придобивка ще се използва за учебни практики на курсантите и студентите от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, заяви в приветствието си адмирал Ефтимов.

"С кораба за първи път България стъпва сериозно, равнявайки се на великите сили в изследването на Антарктида. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан“, каза проф. Христо Пимпирев.

Сред официалните гости бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, Карина Ангелиева - представител на министъра на образованието и науката, областният управител Марио Смърков, зам.-кметът Пейчо Пейчев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, Тодор Балабанов, акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св. Климент Охридски", проф. Христо Пимпирев - председател на БАИ, Кирил Вълчев - ген. директор на БТА, проф. Красимир Иванов.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ