Областен управител продал част от Морската градина във Варна

Pin It

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в медиите за извършена продажба на „нови 6 декара земя в местността Салтанат,

които представляват част от Морската градина във Варна, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Твърди се, че сделката е извършена през миналото лято от вече бившия областния управител на Варна Стоян Пасев, а купувач е търговско дружество и така тази земя e попаднала в „частни ръце“.

От договора за продажбата, публикуван от бившия депутат Стела Николова, става ясно, че купувач е "Порт Варна" ООД. Цената е 708 400 лв. Според Търговския регистър собственици на дружеството с 50 лв. капитал са Борислав Лазаров и Невен Райков.

Справка в кадастралната карта показва, че продаденият през юли 2020 г. имот частна държавна собственост е в урбанизирана територия с ниско застрояване (до 10 м), а точната му площ 5626 кв. м. В него е включен и част от паркинг.

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, съблюдавайки държавния и обществен интерес, Върховна административна прокуратура ангажира Окръжна прокуратура - Варна за предприемане на действия по реда на надзора за законност – извършване на проверка, при която да се преценят законосъобразността на действията и административните актове на областния управител.

При осъществяването на проверката по този ред следва да се предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита на държавния и обществения интерес.

В случай на констатиране на закононарушения или незаконосъобразни административни актове, ще се прецени налице ли са основания за предприемане на други действия по реда на надзора за законност.

Ако в хода на работата бъдат установени данни за престъпление, ще се сезира компетентната структура на прокуратурата.

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ