Достойни творци номинирани за наградите "Варна"

Pin It

Световноизвестният варненски фотограф-художник Гаро Левон Кешишян, всепризнат майстор на обектива и носител на най-високите отличия за фотографско изкуство,

е номиниран за голямата награда „Варна“ тази година. Признанието е за високи постижения и принос към българската и световната фотография.

За същия приз – за ярки художествено-творчески постижения и по повод 50-годишнината му, е предложен и Хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Проф. Марин Чонев“ с диригент Дарина Кроснева – Стаменова. Номинациите ще бъдат обсъдени на насроченото за петък заседание на постоянната общинска комисия по култура и духовно развитие.

Съветниците ще разгледат и предложенията за награди „Варна“ в 10 раздела, които по традиция се връчват в навечерието на 24 май. В категория „Литература“ е номиниран Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик. В раздела „Изобразително изкуство“ за отличието е предложена Школата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ с ръководител Дарин Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, благодарение на които тя се е превърнала в един от символите на младежкото творчество във Варна.

В категория „Театър“ за награда е предложен екипът на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, реализирал постановката „Драконът“ от Евгений Шварц. Индивидуалните номинации са за Веселина Михалкова – за блестящо изпълнение на ролите на Аркадина и г-жа Готлиб в премиерните постановки „Магьосническо езеро“ по Чехов и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул, и за Пламен Георгиев – за превъплъщаването му в ролята на Р. Ф. Симпсън от мюзикъла „Да пееш под дъжда“ и на Бил Лезли в „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни.

Наградата за музика се предлага да се присъди на Евгения Паскова, старши преподавател в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

Две са номинациите в раздела „Опера“. За колективна награда е предложен екипът на Държавната опера във Варна, реализирал мюзикъла „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. Индивидуалната номинация е за Александър Мутафчийски – за режисурата на спектакъла „Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

За отличия в категория „Танц“ са предложени Ансамбълът за народни песни и танци „Одесос“ към областната дирекция на МВР с художествен ръководител Радослав Иванов, един от първите солист-балетисти на варненската опера Любомир Кацаров и дългогодишният председател на Дружеството на хореографите Димитричка Кателиева. В раздела „Кино“ са номинирани „4 Френдс студио“ с ръководител Мирослава Арнаудова – Евстатиева за реализирането на проекта „Вълшебното копче“ - класическа куклена анимация, и филма „Тайната на Пипин“, както и журналистката Вилиана Иванова – за въвеждането на нова документална постпродукция „Репетиция“ по БНТ 2.

Предложението за награда в сферата „Архитектура“ е арх. Тодор Димов Даскалов. Вносителите се мотивират с особения му принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Доно Цветков – изпълнител, композитор, продуцент и откривател на таланти със звездна кариера, е номиниран за награда в раздела „Журналистика“ за принос към електронните медии и във връзка с 25-годишнината на авторското му предаване „Може би ДА“ за българска поп и рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР. В същата категория за приз е предложена и пресаташето на Театрално-музикалния продуцентски център Виолета Тончева – за постижения в журналистиката с публикации и книги в областта на литературата и сценичните изкуства.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ