Созополският кмет с протестиращите затварят пътя Бургас-Созопол

Pin It

Протест на жителите от няколко села ще затвори пътя Бургас-Созопол тази събота, 8 юли. Той ще се проведе от 09:30 до 10:30 часа сутринта, съобщи във фейсбук обръщение неговият организатор и председател на инициативния комитет Бойчо Бойчев.

 

До този акт се стигна след като бяха проведени разговори с министъра на регионалното развитие  Андрей Цеков по инициатива на кмета Янакиев, който по негови думи видимо се е ангажирал с проблема на жителите от петте села. На крака при протестиращите дойде и шефът на Областно пътно управление инж. Ясен Йорданов, който обеща че през септември ще започне асфалтирането на 7 километровата отсечка. По време на тези срещи бе изнесена информация, че има избран изпълнител за основен ремонт в обособена позиция IV  на 21.441 км от път III-992 (Бургас - Созопол) - Ясна поляна – Приморско в участъка от разклона с пътя Бургас – Созопол, през Росен и Веселие до Ясна поляна. Трасето е алтернативен маршрут на второкласния път II-99 Бургас – Приморско. В отсечката има две големи съоръжения, които ще бъдат подменени с нови заради повреди по устоите и фундаментите: мост над р. Росенска при 7-ми км и мост при 9-ти км. Индикативната стойност е 23 585 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 450 календарни дни.

Съмнение за сериозността на ангажимента дойде от изявлението на кмета Янакиев, че представителите на държавата са готови да извадят този път от общия проект и да го асфалтират преференциално. Ако има спечелена обществена поръчка и определен изпълнител кому е нужно това привилегировано отношение за пътя от х. "Странджа" до с. Росен? Освен ако не става дума за популизъм.

Жителите на с. Росен се съмняват в обещанията на Ясен Йорданов и в предполагаемият ангажимент от страна на министър Цеков. Според тях тези пиар акции имат за цел да успокоят жителите на петте села докато мине активния летен сезон, защото един протест би развалил рахатлъка на управляващите насред отпускарския сезон.

Те обаче могат да разчитат на подкрепа на кмета Янакиев, който заяви нееднократно, че ако се стигне до протести, ще застане редом до протестиращите. Созополският кмет има една любима фраза, когато стане въпрос за ангажимент от някоя институция " Ако те ме лъжат, значи и аз ви лъжа".

Жителите на созополското село очакват кметът Янакиев да се присъедини към тях на протеста в събота. Още повече, че само след три месеца той ще очаква тяхната подкрепа като кандидат за кмет.

От години вътрешен републикански път III-992, който свързва Бургас със селата Росен, Веселие, Равна гора, Ясна Поляна и Ново Паничарево  е в окаяно състояние, ерозията и дупките в асфалта правят придвижването с автомобил рисково както за транспортното средство, така и за пътниците в него. Случаите на пътни инциденти и опасни каскади вече са нетърпими и жителите на селата от общините Приморско и Созопол, които ползват тази пътна отсечка с дължина 7 км. изразиха своето недоволство и недоверие в институциите като блокират движението по главния път Бургас- Созопол в най- натовареното за туризма време.

Pin It

ТЪРСЕНЕ