Канонада от въпроси към кмета на Созопол, той отвърна с предизборни обещания

Pin It

Делово и експедитивно премина дневния ред на 42-то редовно заседание на Общински съвет Созопол и решенията по докладните бяха приети с мнозинство. Само по-късно появилият се общински съветник Панайот Рейзи се опита да внесе разнообразие като гласува по някои от докладните с „въздържал се“.

 

След като председателят на общинския съвет Георги Пинелов  даде думата за въпроси към кмета, общинските съветници се активираха и обсипаха Янакиев с въпроси. Някои от въпросите бяха удобно зададени, така че кметът да може да даде предизборни обещания. Въпросът за доставката на дърва бе повдигнат от общинския съветник Андрей Николов, който изрази опасенията на жители на созополските села да не останат без дърва за предстоящия отоплителен сезон.

От отговорът на кмета Янакиев стана ясно, че дърва за огрев на населението за 2024 г. ще има и той обещава те вече да бъдат 5 кубика. В отговора си той няколко пъти обясни, че ще изпълни този ангажимент и добави, че ще наложи строг контрол заради лошата практика всеки член на семейство да се вписва в списъка като правоимащ да получи дърва на социалната цена.

Известна трудност изпита Янакиев по отношение на въпроса на общинския съветник Илиян Стефанов за сигнал,  за масова миграция на жители на с. Зидарово в с. Габър, които са предприели регистрация по настоящ адрес. Той се опита да отговори общо на въпроса като заяви, че е наредил проверка на новорегистрираните в населените места в община Созопол. Приблизителната цифра е малко над 600 души, но при установяване на нарушения с тези хора ще се занимават други органи, подчерта Янакиев.

Този отговор не се хареса на общинския съветник Цветелин Георгиев, който отново зададе въпроса за странната регистрация на жителите на тези две съседни села. Той настоя да се извърши проверка и да се даде информация на общинските съветници за причината жители от с. Зидарово масово да се регистрират в с. Габър.

Интересът към тези две села не е случаен. Досегашният кмет на с. Зидарово Стойчо Петков е избран от ГЕРБ, а кметският наместник в с. Габър е назначен от сегашните управляващи общината от БСП. Изборната треска е завладяла селата в морската община до степен да се регистрират в съседни села.

Следващото предизборно обещание дойде след въпрос кога ще се асфалтира ул. „Самуил“, която се оказва много къса улица. Янакиев се развихри и заяви, че има проект за асфалтиране на всички улици в кв. Мисари, но липсва финансиране. Той обеща, че асфалтирането ще започне през 2024 година и за две- три години този квартал ще стане за чудо и приказ.

Асфалтирането бе тема и на въпроса на общинския съветник Желязко Иванов. Той попита има ли средства да се асфалтира един много малък участък от пътя за к-г Градина, който започва от училището в Черноморец. И двамата кметове на Созопол и Черноморец положиха всички усилия, за да обяснят, че няма как да стане, защото ставало въпрос за асфалтиране на 50-60 см, които да уширят тесния участък, понеже фирмите нямали толкова тясна машина, а и не искали да го правят на ръка. Проблемът не бил в парите, имало пари за асфалтиране в Черноморец, заяви Янакиев, и ако някоя фирма се наеме, отсечката ще бъде асфалтирана дори през летния сезон.

Но по-добрият начин е да се асфалтира целият път от Черноморец до Созопол по край к-г Градина. Това, разбира се няма как да стане сега, но догодина…..

За странен случай на самоуправство в селата Атия и Равадиново сигнализира председателят на общинския съвет Георги Пинелов. Някакъв субект се разпорежда с площада в горното селище на Атия като с багер е съборил оградата на намиращия се там параклис и е подкопал основите му. Същото лице е дерибействало и в с. Равадиново, като и в двете села е заявил, че ще строи автоморга и че се ползва с одобрението на кмета на с. Атия.

Кметът на с. Атия Румен Димитров обясни, че има такива действия, но ставало въпрос за авторум, в който автомобилите ще се измиват и оправят преди да бъдат продавани. Все пак ставало въпрос за разкриването на нови работни места, заяви кметът Димитров.

Другият случай на самоуправство, който бе повдигнат от Георги Пинелов е за общински  терен  в района на к-г Каваци, който се ползва от частно лице за паркинг. Заграденият терен възпрепятства движението на съседните собственици и туристи, а частното лице се облагодетелства от общинския имот безпрепятствено.

Бяха зададени много въпроси от общинските съветници, отговорът на които можете да проследите в YouTube канала на  Общински съвет Созопол.

Pin It

ТЪРСЕНЕ