Созопол каза СТОП на тормоза в училище

Pin It

Днес учениците от СУ „Св св. Кирил и Методий”- Созопол, ОУ „ Христо Ботев”- Черноморец, ОУ „ Отец Пасий” – с. Равна гора, ОУ „ Христо Ботев”- с. Зидарово и ОУ „ Пейо Яворов”- с. Крушевец, ОУ”Христо Ботев”- с. Росен отбелязват със серия събития Международния ден на розовата фланелка”.

Те ще кажат своето категорично „НЕ” на насилието в училище и ще заявят своята съпричастност към жертвите на подобно насилие.

1000 розови гривни на ръката си с надпис „ „STOP” на тормоза в училище“ вече красят ръцете на учениците от училищата на територията на община Созопол. Учениците, техните преподаватели и възрастни хора показаха своята ангажираност към темата и съпричастност към учениците, които са обект на тормоз в училище, като поставят на дланите си специално изработен печат, с който казват СТОП на насилието в учебните заведения.

Тази сутрин учениците в училищата бяха посрещнати от свои връстници, които им поставиха гривни и печати. Учениците от СУ „Св св. Кирил и Методий”- Созопол направиха съпричастни към каузата и служителите на Община Созопол. Те бяха посрещнати от кмета Панайот Рейзи, който ги поздрави за инициативата и за последователността вече шеста година да провеждат кампания срещу тормоза в училище. Учениците поставиха розова гривна на ръката на кмета и печат на дланта му с надпис с надпис „„STOP” на тормоза в училище“. Созополските ученици посетиха общинските служители на работните им места и им разказаха за инициативата. Всеки от служителите бе закичен с гривничка и получиха печати на двете длани.

Денят в СУ „Св св. Кирил и Методий”- Созопол започна с първи час, в който по-големите ученици от 10, 11 и 12 класове изнесоха беседа на учениците от 5, 6, и 7 класове и разказаха за международния ден за борба с тормоза в училище и за необходимостта от толерантност и разбирателство. В следобедната смяна подобни срещи и разговори ще има и в началния курс, като всяко дете ще получи розова гривна и ще изрази солидарност към децата, обект на насилие в училище, като си сложи печат на дланта. Директорът на созополското училище Димитрина Щерионова изрази удовлетвореността си от ентусиазма и инициативността на учениците и тяхната активност при реализиране на кампанията.

Международният ден за борба с тормоза в училище се отбелязва вече за шеста година, благодарение на Община Созопол, Общинската комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица и ангажираността на ръководствата и преподавателите от училищата в община Созопол.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ