Заради високите сметки ще свети само центъра на Поморие

Pin It

Кметът на Поморие разпореди спешни мерки заради цената на тока. Причината - Общината е платила 114 хил. лв. повече за декември 2021 г., в сравнение със същия месец на 2020 г. Мерките вече са в сила от 18 декември.

 

Заради драстичното увеличение на фактурите за потребление на ток кметът Иван Алексиев разпореди спиране на климатичната инсталация в сградата на общинската администрация, както и ръчно регулиране на уличното осветление в отдалечените от центъра улици. До ограничаване на осветление на уличните пространства се прибегна, тъй като според разчетите на Общината близо 70% от разхода на ток е именно за осветление на публични пространства.

Декемврийската фактура за потребление на електричество от над 183 хиляди лева стреснала сериозно ръководството на Община Поморие, още повече, че за декември не били предвидени компенсации.

„За декември 2020 г. имаме по-високо потребление в сравнение с декември 2021 г., но декември 2021-ва плащаме три пъти по-скъп ток”, заяви Иван Алексиев.

Изчисленията им показали, че 30% от изразходеното електричество било за сградите на Общината. „Ние имаме общо 279 хиляди киловатчаса потребление за декември тази година. Интересното е, че разходът за улично осветление на цялата територия на общината е 212 хиляди, т.е. 70% от разхода ни за електрическа енергия е за улично осветление”, обясни той.

Общината кандидатствала и е одобрена по проект за интелигентни системи за регулиране на уличното осветление. До реализацията на проекта обаче се налага ръчното регулиране на осветлението, което е записано в заповед на кмета.

„Всички важни артерии - 4-5 основни улици остават осветени. Всички възлови кръстовища, пешеходни пътеки, входове на училища също остават осветени, но за всичко друго - парково осветление, странични улички започваме да намаляваме осветлението, като там, където имаме две осветителни тела, остава да свети едно”, заяви Алексиев.

сн. mapio.net

 

 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ