Несебър е красив и през пролетта

Pin It

Когато говорим за Несебър, първото, за което се сещаме е лято, но и през пролетта малкият древен град е истински туристически магнит.

През юли и август тълпите пречат човек да може да се наслади на истинското богатство на острова, свързан със сушата, неговото културно богатство, което го прави част от световното наследство на ЮНЕСКО вече 35 години. 

Сега обаче е моментът да разгледаме онова, което винаги пропускаме през лятото. Дивите лебеди покрай брега – някои в семействата плаващи птици още са грозни черни патенца и придават още по-приказен вид на романтичната картина точно преди да влезете в стените на над 2000-годишното селище. 

От общо 44, а според някои местни хора - 100 черкви в този толкова малък град, няколко са по на 1000 години. Най-старата – „Св.Богородица Елеуса” е на 1500 г., но от нея имаме само останки от основите. Тя е била нещо невероятно със своите размери, особено пък за 5 век – дълга 28 м и широка 18 м, но само можем да си я представяме. 

Също на хилядолетие и половина, но със запазени стени и една фасада е черквата „Св.София”, като учените не могат да бъдат съвсем сигурни дали тя е по-стара от столичния храм с това име, за който се предполага, че може да се датира от 4-и до 6-и в. Понеже е в сърцето на града и все пак се извисява високо над земята със своите сводове, тя е много впечатляваща с големите си на фона на околните къщи размери – 25 на 22 м. 

Няколко са хиляда годишните черкви в Несебър. „Св. Йоан Кръстител” е цяла, като частично запазените фрески са от 13-и век - времето, през което са рисувани ненадминатите стенописи в един паметник на ЮНЕСКО за който вече сме разказвали – Боянската черква. 

Една от най-ценните икони в страната е Свето Благовещение, която е на 5 века и се съхранява в храма, където е уреден и малък археологически музей. 

Хилядолетна е и черквата „Св.Стефан”, наричана и Новата митрополия близо до пристанището. Нейната фасада е в типичния за града стил, различен от онова, което може да се види от онази епоха на малкото места не само в България, но и в Европа, където изобщо има запазени храмове от толкова отдавна. Има много ценни 5-вековни фрески, 4-вековен владишки трон и олтар. 

Малко по-близо във времето е градена черквата „Христос Вседържател” в центъра на Стария град, която е много добре запазена и е забележителна с екстериорните орнаменти, които удивително съчетават гръцки класически, християнски и даже ориенталски мотиви. 

Ако сте фенове на българската история, отбийте се до останките на термите и си представете как византийският император Константин Четвърти се е лекувал тук и му се е наложило да подпише мирния договор, придружен със съответен данък за Аспарух и така поставя  началото на нашата държава. 

Все пак Несебър е основан като гръцка колония и това може да се докаже по останките на акропол и храм на Аполон. От времената на траките пък има останала стена. Всички тези места, разположени на по две крачки от работещи целогодишно заведения, правят Несебър идеална дестинация за всички сезони, особено в меката и приятна пролет край морето.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ