Броят бюлетините в Каварна, невалидните скочиха драстично

Pin It

Преброяване на всички бюлетини в 30-те секционните избирателни комисии (СИК) в Каварна е открило драстични нарушения и разминавания в данните между попълнените протоколи и реалните бюлетини, става ясно след поредица от открити заседания на Административния съд в Добрич.

 

Повече от 20 са били подадените жалби във връзка с местните избори в Каварна. Основната част от тях са срещу избора на общински съветници.

Наблюденията след преброяването сочат разминавания в протоколите и нарушена цялост на пакетите с бюлетини след вота, еднотипни грешки в поредици бюлетини като попълване на съседни квадратчета, зачерквания, задрасквания и др., които превръщат бюлетините в невалидни.

Като основание за част от жалбите са посочени високият процент на недействителните бюлетини, обявен след вота от общинската избирателна комисия в Каварна – около 20%.

Анализът на протоколите в СИК-овете, както и преброяването на бюлетините, е показал, че на места процентът е двойно по-висок.

От съда беше назначена съдебно-статистическа експертиза, чиято цел е да установи дали разминаванията ще се отразят на разпределението на мандатите в общинския съвет на Каварна. Дали вотът е опорочен, ще стане ясно на 22 ноември, за когато е насрочено следващото заседание. На него ще бъде изслушан докладът от експертизата.

Pin It

ТЪРСЕНЕ