Ловци на трюфели от Долни чифлик протестират срещу ловно стопанство

Pin It

Ловци на трюфели искат да бъде стеснен обхватът на буферната зоната около ловното стопанство "Шерба", за която е наложена забрана за достъп, както и регламент за добив.

 

Росен Георгиев - председател на сдружението на берачите на трюфели в община Долни чифлик, Варненска област и членове на сдружението, се срещнаха с директора на Горското  стопанство в Старо Оряхово, за да обсъдят ограниченията, които са им поставени за бране в района на държавното ловно стопанство „Шерба”, които им налагат да извършват тази дейност извън 10-километрова зона около стопанството. 

По думите на Георгиев ограничението застрашава препитанието им. Той е оптимист обаче, че ще се намери решение и сподели, че на срещата е договорен компромис.

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ” Мая Манолова  присъства на срещата и обяви, че трябва да се направи регламент за тази дейност, за да може берачите на трюфели да плащат данъци  ида бъдат защитени от държавата. 

Предстои нова среща с ръководството на горското стопанство, на която ще бъдат набелязани новите условия, които няма да възпрепятстват дейността на берачите, те са над 200 в региона.

Pin It

ТЪРСЕНЕ