Незаконно сметище тормози жителите на Долни чифлик

Pin It

Живеещи в Долни чифлик сигнализираха за голямо незаконно сметище край местността Марин тепе близо до града. Мястото се почиства периодично, но бързо отново се затрупва с битови и строителни отпадъци.

 

От Община Долни чифлик казват, че боклуците се изхвърлят предимно през нощта. Санкционирани нарушители няма.

По пътя, който води към местността Марин тепе, се разхождат много туристи. Първото нещо, на което се натъкват, е гледката към това грозно, нерегламентирано сметище. Снежната покривка не може да скрие камарите с боклуци край местността Марин тепе.

Местните хора казват, че незаконното сметище е от години и се разраства. Освен строителни и битови отпадъци, има изхвърлени автомобилни гуми, много непотребни електроуреди и дори мебели.

"Който има боклук, отива и го изхвърля там. Няма къде? На друго място има ли къде за хвърляне на боклук? Няма", казват местните жители.

Допълват и че в града няма организирано събиране на обемни отпадъци.

"Нали, има кошове за битови отпадъци, обаче за големите няма, от дворовете, за части от коли, за такива няма. Ако има къде да изхвърлят, ще ги изхвърлят тука. Иначе то не е само на Марин тепе, и нататък към Кривини има такива сметища, навсякъде около Долен чифлик."

Санкционирани за изхвърлените край Марин тепе боклуци няма, тъй като в общината няма екополиция. Отпадъците периодично се извозват и районът се почиства, но не след дълго купищата с боклуци се появяват отново.

"Причините са няколко - първата е съзнанието на хората, втората причина е, че все още няма създадена организация за приемане на едрогабаритни отпадъци", признава и заместник-кметът на Община Долни чифлик Любомир Вангелов.

От Община Долни чифлик заявиха, че проблемът с незаконните сметища може да бъде решен като се създаде пункт за приемане на едрогабаритни, строителни и растителни отпадъци и вече работят по такъв проект

"Имаме договори с фирми, оползотворяващи такива отпадъци. Работим в тази насока в момента", заяви Любомир Вангелов, заместник-кмет в Община Долни чифлик.

Държавата вече е дала терен на Община Долни чифлик, където ще бъде изградено депо за приемане на отпадъци, които не могат да бъдат изхвърлени в индивидуалните казани за смет.

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ