Кметът Лапчев отказва помощ за ситуацията в Царево

Pin It

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова информира, че в петък и събота ще посети засегнатите места в Царево и ще провери изпълнението на мерките, предприети още след бедствието, когато там пристигна заместник-министър Гинка Машова.

 

По думите на министъра на труда и социалната политика кметът на Царево не е пожелал да се възползва от възможността безработни хора, регистрирани в Бюрото по труда, да съдействат за разчистване на материалните щети от наводненията или друг вид подкрепяща работа. Кметът е отказал и помощ по мярката за топъл обяд.

Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево, ще подпомогне оценката на общото състояние на територията след наводнението в региона като нанесени щети, количествени параметри на пораженията и засегнатите територии.

Заснемането на Царево е изготвено от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към Софийския университет "Свети Климент Охридски". Академичният център подпомага работата на временната междуведомствена експертна комисия, създадена от Министерския съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва проверка на инфраструктурата след наводненията в община Царево.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е извършила заснемането на щетите в община Царево. В допълнение към фотограметричното заснемане е извършено и пълно лазерно заснемане с технологията LiDAR на двете дерета, чийто отток доведе до бедствието, сполетяло района.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се прилага за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно заснемане осигурява възможност да се установят причинно-следствените връзки между географската среда и водните количества преминали през територията. И двата модела са достъпни за свободно ползване на сайта на МОСВ.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ