Насрочената клетва на бургаските общински съветници е под въпрос

Pin It

Подадената жалба в Общинската избирателна комисия от лидера на партия Средна европейска класа Константин Бачийски срещу избора на общински съветници в Бургас е бланкетна и е внесена 5 минути преди 7-дневния краен срок.

Това каза за БНР Бургас председателят на комисията Фани Семерджиева. По думите ѝ, внесената жалба и в Административния съд срещу резултатите във всичките 339 секционни протоколи може да отмени обявеното първо заседание на новия Общински съвет в Бургас на 13 ноември, защото зависи какво ще бъде решението на съда:

„ Ще я депозираме жалбата в съда. Надявам се да ни посочат какво следва да представим, защото според ОИК Бургас представянето на 339 протокола от вота и съответно толкова броя чували, но без указания на съда - това няма как да стане. Ще изчакаме разпореждането на съда. 

Считам, че не е основателна жалбата, защото ние сме работили прецизно на базата на представеното от Секционните избирателни комисии. Оспорва се общинската избирателна квота, която се определя на база действителните гласове, които са получени от обработката на протоколите, а се разделя на 51 общински съветници. Ние няма как да влияем върху резултата, получени от СИК. 

В жалбата се иска от съда да спре решението на Общинската избирателна комисия. Знаете, че има и насрочена общинска сесия на 13 ноември. Ако съдът се произнесе по това искане  - тази сесия има вероятност да не се проведе. 

Има подадени още две жалби от кандидати за общински съветници от същата партия Средна европейска класа. Те са от Бисер Русимов и от Николай Желев,  за оспорване на избора в 39 Секционни избирателни комисии. По тези жалби също се очаква решението на съда.“ 

ОИК Бургас ще заседава днес и за все още непремахнатите на места агитационни материали с имена на кметове и номера на партии. Срокът за доброволното им отстраняване мина, обясни още Фани Семерджиева. 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ