Петиция срещу делфинариум в Бургас

Pin It

Инвестиционното предложение на община Бургас за изграждане на комплекс с  делфинариум, тюленариум, зони за пингвини и други екзотични и фермерски животни в парк  “Езеро” предизвика недоволство сред гражданите у нас.

Над 6000 души подписаха петицията против инвестиционното предложение, и продължават да  събират подписи

В края на миналата година и във Варна имаше протести с искане Делфинариумът в Морската столица да бъде закрит.

Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят  на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица  действащи закони и директиви за защита на животните, включително Закона за защита на  животните и Европейската Директива 1999/22/EО за зоопарковете, смятат от организацията "Последна клетка" 

Те и редица европейски и международни организации за защита на дивите  животни и природата - Dolphin Project & Empty The Tanks, ProWal, Marine Connection, One Voice, C’est  Assez и др. - изпратихме своите становища относно ИП до кмета и архитекта на община Бургас,  РИОСВ - Бургас и МОСВ. В писмото си те подчертават, че делфините страдат неимоверно от живота в плен. Те никога не се адаптират към тесните басейни,  раздялата с близките, инвазивните представления и мръсната вода. Изкуствените условия, които  предлагат делфинариумите не отговарят на нуждите на животните, които са обречени да бъдат  затворени там до живот - те отговарят единствено, а на нуждите на бизнеса и стремежа към  печалба.  

Световната тенденция отдавна вече е към закриване – не откриване на  нови делфинариуми и зоопаркове. Обществената нагласа против държането на животни в плен  расте с бързи темпове, все повече хора отхвърлят активно употребата на чувствителни животни  за забавление. Делфинариумите стават все по-малко популярни и предизвикват обществено  недоволство. Такива съоръжения отблъскват една голяма и бързо растяща прослойка от  туристите, а именно хора от високоразвитите страни, за които екологичните и моралните  стандарти са приоритет. Тези туристи правят избора си на дестинация именно съобразно тези  стандарти. Днес имаме нужда от устойчиви решения за опазване на биоразнообразието и  спасяване на видовете, не да възпроизвеждаме вече отхвърлени, нехуманни практики.", коментират още от "Последна клетка".

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ