Децата във фокуса на Европейската седмица на мобилността

Pin It

Обичани приказни герои ще помагат на бургаските да пресичат някои от пешеходните пътеки в града. Това ще се случи на 16 септември от 8:30 до 9:30 ч. в района на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията".

 

В същия ден в двора на ОУ "Елин Пелин" в к-с "Меден рудник" от 9:00 до 11:30 часа служители на КАТ, Българския червен кръст и Сдружение SOS - ПТП ще запознаят учениците с правилата за безопасно движение по пътищата и оказването на първа долекарска помощ.

Събитията са част от богатата програма на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16 до 22 септември в Бургас. 

Инициативата се организира от Община Бургас и Областния информационен център. Идеята е  да се провокират жителите на града да се придвижват пеша, да карат колело или да използват алтернативен начин на придвижване в градска среда. Целта е намаляване на вредните емисии във въздуха, идващи от автомобилите, и постигане на по-чиста околна среда.

Програмата включва още пътуваме из приказния свят на Малкия принц, заедно със стрийт арт художника Насимо, който ще облагороди пространството около подлеза на "Операта".

Нощен велопоход ще събере ентусиасти, за да покаже необходимостта от използването на фарове, стопове и светлоотразителни ленти. Той ще се проведе на 18 септември /сряда/ от 19:00 до 20:00 часа и ще стартира от паркинга на Северния плаж до Солниците и обратно.

В четвъртък от 10:00 до 13:00 часа на площад "Тройката" ще се проведе изложение на електрически автомобили и скутери на Община Бургас, а на следващия ден отново там в 11.00 часа ще бъде направена демонстрация за това как се използва основният инструмент за придвижване на незрящите - "Белият бастун".

През Седмицата на мобилността ще бъде продължена и добрата практика от придвижването с велосипед до работното място. "Всеки, който кара колело е мой приятел" е мотото на кампанията, с която бургаска фирма насърчава служителите си, които по този начин ще допринесат за опазване на околната среда.

На 22 септември от 10:00 до 21:00 часа пространството пред Пантеона в Морската градина ще се превърне в притегателна точка за всички, които желаят да научат малко повече за алтернативното предвиждане чрез открити тренировки, форумна част с лекции и разнообразни активности. В късния следобед стотици отново ще застанат на старта на фестивала "Бургас Рън 2019", който се провежда за втора поредна година в града ни. Организаторите не са забравили и любителите на уличното изкуство и спорта, за които са подготвени различни демонстрации, забавни игри, състезания и изненади.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ