50 вида кръвопийци ни морят

Pin It

С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а заедно с него настъпва и сезонът на кърлежите. Малките паякообразни могат да бъдат и много опасни, тъй като нерядко пренасят и болести.

 

Къде има най-много кърлежи?

Кърлежите се крият в горите и парковете, но често могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се пренасят върху животни или хора и атакуват меките части на кожата - обикновено вътрешността на коленете, подмишниците или около косата.

Малките паякообразни се прикрепват с хоботче към кожата и постепенно се вкопават в нея, за да смучат кръв. Точно тогава те могат да ни предадат опасни болести.

Според експертите повече от 40 вида кърлежи обитават България - най-популярният от тях е дървесният кърлеж. В света са познати около 900 различни вида кърлежи.

Кога са активни кърлежите?

Кърлежите обикновено хибернират от ноември до края на февруари. От известно време обаче се наблюдава промяна. "Сезонът на кърлежите вече почти няма почивка", казва Петер Хагедорн от института "Роберт Кох".

Според него причината за това е в климатичните промени. По-топлите зими привличат видове кърлежи, които преди не са можели да виреят на студа през зимните месеци. Това увеличава и заплахата от кръвопийните насекоми.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ