Как да си върнем неправилно наложените ни глоби от Тол системата?

Pin It

Агенция "Пътна инфраструктура" започва възстановяване на парите, събрани от шофьори, които са били заловени повече от три пъти да се движат без винетка. Връщането на средствата, които са около 5 милиона лева става, след като предходното Народно събрание реши, че водачите на МПС не бива да плащат повече от 3 глоби годишно. 

 

До промените се стигна след случая "Пролеша", при който жители на софийското село задлъжняха с десетки хиляди заради камера на пътната агенция. Това се случи, след като първоначално пътят до столицата бе обявен за движение без винетка, но по-късно стана ясно, че шосето е влязло с списъка на платените, а никой не е казал на местните хора. Така водачи от Пролеша, които ежедневно пътуват до София, натрупаха задължения за над 10 000 лева.  

На интернет страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg е публикувано заявлението за възстановяване на неоснователно платени такси, което шофьорите, платили повече от три нарушения годишно, трябва да подадат, за да получат парите си обратно, съобщиха от АПИ.

Според измененията в Закона за пътищата водачите няма да бъдат санкционирани за движение без е-винетка повече от три пъти годишно. Това означава, че ако в рамките на една календарна година едно пътно превозно средство е било регистрирано три пъти да ползва платената пътна мрежа без закупена винетка, последващо негово движение без платена такса няма да се счита за административно нарушение и няма да се санкционира.

Заявлението може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел "За нас", секция "Заявления". Директният линк към него е ТУК. Документите, които трябва да се представят към заявлението, са копие от регистрационния талон на ППС, копие от документи, удостоверяващи извършено плащане на таксата, документи, доказващи основателността на искането за възстановяване на платената такса, удостоверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя, и пълномощно, в случай, че заявлението не се подава от собственикa или ползвател на ППС с изрично посочване на банковата сметка, по която следва да се възстанови сумата.

Срокът, предвиден в Закона за пътищата, в който трябва да се възстановят парите, е пет работни дни.

Направените до момента разчети показват, че ще са необходими около 5 млн. лв. за възстановяване на недължимо платените суми на шофьорите.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ