Искат сградата на Генералното руско консулство във Варна да стане библиотека

Pin It

Сградата, в която се помещаваше Генералното консулство на Руската Федерация във Варна на ул. „Македония“ 53, да стане градска библиотека. Това предлагат депутатите Стела Николова и Ивайло Митковски.

 

Народните представители от морската столица отправят питане към зам.-министър председателя Мария Габриел какви са намеренията за бъдещото предназначение на недвижимия имот, който е държавна собственост. Поставят въпроса дали е възможно сградата да бъде предоставена на община Варна, за да бъде използвана като библиотека и дали държавата би предприела действия в тази насока.

„Варна е най-големият град Северна България и по Черноморието, както и трети по големина в страната. Същевременно този град притежава библиотека, която се помещава в сградата на общината, която не притежава място за това и съответно тази библиотека се намира в окаяно състояние. В рамките на града е налице проект за изграждане на библиотека, който от дълги години не е напреднал с нито една крачка и няма надежда това да се промени. Едно от най-съществените условия за развитие на обществото и културата е библиотеката, като нейното наличие е задължителен белег на всеки град. Дори сравнително малки градове притежават сравнително добри библиотеки, но за съжаление не е такъв случаят във Варна. Една от основните причини за това е липсата на сграда, където да се помещава тази библиотека“, се казва в депутатското питане.

Имотът е частна държавна собственост и към момента се управлява от външното министерство. Срокът на договора за ползване на зданието като руско консулство е изтекъл тази година.

Припомняме, че през 2016 година беше проведен конкурс за проект за сграда на библиотеката. Спечели го холандско архитектурно бюро. Според плановете новата библиотека трябваше да разполага с най-новите технологични въведения и да има 24-часова система за връщане на книги. По проект на партерното ниво са разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функции са организирани на горните пет нива. Предвиден е и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция бе за 39,7 млн. лева, като от тях 5,5 млн. лева са за обзавеждане и специализирано оборудване и 34,2 млн. лева са за самото строителство.

Разрешително за строеж Общината издаде през 2018 година, но три години по-късно проектът така и не се реализира и разрешителното изтече. Средства за случването на новото здание така и не се намериха и Варна остана само с планове и очакване за съвременна и модерна библиотека със собствена сграда.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ