702 000 деца влизат в българските училища, в чужбина се обучават 30 000 българчета

Pin It

Новата учебна година започва. Малко над 57 000 първокласници ще влязат в класните стаи за първи път, а общо учениците от 1-ви до 12-и клас са 702 000.

 

За тях ще се грижат 70 520 преподаватели.

На 15 септември врати ще отворят 2349 български училища. Приключили са ремонтите в 507, а в 240 се довършват.

В 63 училища ще продължат ремонтите и след началото на учебната година без да пречат на децата, каза преди дни премиерът Николай Денков. От първия учебен ден учебниците до 7-ми клас ще бъдат в така наречената "дигитална раница".

За Националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас ще има допълнителна дата за явяване на такова оценяване, но това ще се случва само по обективни причини, медицински или други, удостоверени с документи.

Заплатите на учителите са увеличени с 15% и така те са 125% от средните възнаграждения за страната.

Обсъждането на промените в програмите ще продължи до края на септември.

Без проблеми се очаква да започне учебният процес в наводнените населени места в района на Царево, увериха директорите на място.

Очаква се до всяко училище да има патрул на полицията, който да следи за сигурността по време на празника, съобщава Нова телевизия. 

В седмиците преди 15 септември бяха пребоядисани голяма част от пешеходните пътеки в близост до учебни заведения. Направен беше и мониторинг на светофарните уредби, изкуствените препятствия и състоянието на осветлението.

Днес много училища обявиха инициативи в подкрепа на Царево заради щетите от наводнението, а именно учениците да не носят цветя на първия учебен ден, а да оставят парична сума в специална кутия.

БТВ съобщава, че зад граница в 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в две български държавни училища.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ