Още един невинен за побоищата под колоните на Министерския съвет

Pin It

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г.

, окончателно спечели делото срещу Министерството на правосъдието, съобщи Сега, като се позовава на Върховния административен съд. 

Решението на ВАС като последна инстанция не е публично, след като производството беше засекретено. 

Казусът с уволнението на Андонов стигна до ВАС по жалба на правосъдното министерство, което загуби на първа инстанция. Андонов беше уволнен от МП през ноември 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Иван Демерджиев, сега е служебен МВР шеф. 

Андонов беше уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче, трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обясни съдът. Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., прие съдия Радков.

Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата. 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ