Южното Черноморие се надига в подкрепа на фермерско семейство

Pin It

За по-малко от 24 часа бе организиран протест от служителя на Община Созопол Христо Бардуков в подкрепа на Ралица и Димитър, които са успешни фермери в с. Индже войвода, но от няколко месеца БАБХ, Икономическа полиция към ОД на МВР в Бургас, ДФ Земеделие, НАП-Бургас и ДАНС правят проверки на дейността на семейството с четири деца.

 

Все още няма резултат от проверките и това стана причина земеделските стопани да затворят част от бизнеса си и да обявят, че ще напуснат страната и ще се установят в Германия.

В подкрепа на фермерите от с. Индже войвода застанаха кметовете на Созопол и Малко Търново, а Христо Бардуков организира тих и мирен протест пред сградата на Областна дирекция на МВР - град Бургас, насрочен за 16.00 ч. днес. "Да поставим начало на съпротива срещу посегателството на държавата срещу средният и дребен бизнес в България. Идеята е да спрем принудителната емиграция у нас на младите и способни, честни и трудолюбиви хора!", призова чрез социалните медии общинският служител.

Подкрепата  за Димитър Станчев и Ралица и създадената от тях с много труд и любов Пчеларски Ферма "Странджа" расте с часове и вече има организиран транспорт за желаещите да се включат в протеста от селата Индже войвода и Крушевец.

Очаква се тихият и мирен протест пред сградата на Областна дирекция на МВР - град Бургас да събере стотици хора в подкрепа на трудолюбивото семейство. А колко ще е тих протеста, на този въпрос отговаря организаторът му в ФБ групата на созополското село Зидарово: " Тихо ще започне, а какво ще се случи зависи от нас!"

Traffik.bg ще проследи на място протеста.

 Кои са Ралица Кунева и Димитър Стачев?

 

Ралица Кунева и Димитър Стачев започват да развиват своята пчеларска био ферма в сърцето на Странджа планина още през 2009 година с четиридесет стари кошера в созополското село Индже Войвода.

Днес земеделското стопанство на фамилията се състои от над 2200 пчелни кошера, които са разположени в тридесет пчелина, на територията на осем странджански села от общо три общини. Пчелните семейства са разположени сред дивата странджанска природа (в околностите на няколко Странджански села: Калово, Бяла вода, Младежко, Зидарово и разбира се Индже войвода), всеки от пчелините – на различна надморска височина, край различна растителност и от всеки от тях се добива различен мед – манов мед, плодов мед, мед от детелини, мед от билки и още – общо 25 вида странджански био мед.

На обща площ от около 700 хектара земя, младото семейство отглежда трайни насъждения, зеленчукови култури, картофи, лук, памук и други.  Така отгледани, продуктите се предлагат на клиента в завършен вид под формата на: масло, мляко, лешников тахан, царска туршия или камби с мед, течен шоколад с мен, вино с мед – където меда се използва в малко количество за да отключи дивата ферментация, както и уникалната медовина – чисто вино от мед.

Произведеният пчелен мед се използва като основен заместител на захарта. Именно меда и биологично чистите зеленчуци, произведени от трудолюбивият екип на Пчеларска ферма Странджа присъстват в рецептата на царската туршия, лютеница и кетчуп, плодови сокове за разреждане с мед, плодови сладка с мед, които се предлагат на клиентите в техния семеен ресторант “Инджи” в село Индже Войвода, община Созопол.

Целта на семейство Станчеви е да затворят кръга  – от производството до преработката на крайния продукт.

Pin It

ТЪРСЕНЕ