Разменените бебета се връщат при биологичните си родителите утре

Pin It

Разменените след раждането си в столичната АГ болница "Шейново" момиченца може да се върнат при биологичните си родители без да се води съдебно дело. Това заяви пред bTV адвокатът по семейно право Росица Астакова. 

 

По неофициална информация двете семейства планирали размяната да бъде извършена утре, 11 януари. 

Бебетата са се родили в АГ "Шейново" на 13 септември. Преди изписването обаче те са разменени. Така двете майки се прибират в домовете си с чужди деца. В началото на декември м.г. едната от тях се свързва с болницата и твърди, че новороденото, което отглежда повече от два месеца не е биологичното й дете. След извършени два ДНК теста, резултатите показват, че съмненията й са правилни. Заради случая трима служители на АГ "Шейново" са с дисциплинарни наказания. 

Адвокат Астакова обясни, че няма нужда да се оспорва произход на децата, тъй като данните в актовете за раждане на двете момиченца са коректни - в тях са вписани биологичните им родители. 

"Фактически няма пречка семействата да се уговорят и да предадат разменените деца. Би могло да се изготви документ, който да удостоверява размяната с оглед правно отразяване на действителната фактическа размяна", допълни юристката. 

Ръководството на АГ "Шейново" пък е осъществило среща с адвокатите на двете семейства. По думите на директора д-р Румен Велев има единомислие, че бебетата трябва да се върнат възможно най-бързо при истинските си родители.

От Национална мрежа за децата пък са категоричн, че случаят повдига и въпроса защо у нас масово бебетата се отделят от майките в първия час на раждането им - нещо, което противоречи на световните практики.

"Нашите болници не са подготвени за това да оставят бебето до майката веднага след раждането, а това всъщност е изключително важно, както очевидно, за да се предотвратят такива грешки с разменени деца. Това то да бъде до майката в първия час от живота си води до това да има по-добри сърдечни показатели, по-добре се адаптира към света", обясни Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ